02 dec. 2021 | 09:26

Alertă alimentară a Comisiei Europene. Ce se poate găsi în condimentele pe care le consumăm zilnic

Sănătate
Alertă alimentară a Comisiei Europene. Ce se poate găsi în condimentele pe care le consumăm zilnic
Ce contin condimentele de pe piata

Un studiu privind autenticitatea plantelor și a condimentelor în Europa a descoperit ce se află, de fapt, în cele mai folosite condimente. Activitatea a fost supravegheată de organismul de sănătate și siguranță al Comisiei Europene, și a fost efectuată în 21 de state membre ale UE, Elveția și Norvegia. S-au efectuat aproape 10 000 de analize pe 1 885 de eșantioane, utilizând o serie de tehnici analitice pentru a evalua autenticitatea a șase plante și condimente. Acestea au fost cumin, curcuma (turmeric), oregano, paprika/chili, piper și șofran.

Ce s-a descoperit în condimente

JRC a constatat că rata probelor suspecte a fost de 17 %, adică 329 de probe analizate.

Comisia Europeană a cerut operatorilor să creeze un plan pentru a remedia o situație care este în detrimentul intereselor și sănătății consumatorilor, dar și al industriei ierburilor și condimentelor și al operatorilor săi de târg.

De asemenea, agenția a invitat autoritățile naționale să intensifice controalele oficiale în acest sector pentru a descuraja practicile incorecte și a sancționa fraudatorii.

Coloranți și metale grele

În 25 dintre cele 1.340 de mostre de condimente analizate au fost detectați coloranți neautorizați. În 316 probe de curcuma, Sudan I a fost prezent într-un eșantion și Tartrazina în două.

În cazul ardeiului iute au fost găsiți 10 coloranți neautorizați, inclusiv Sudan I, Allura Red, Bixin, Azorubin și Sunset Yellow.

Din cele 141 de probe de șofran, 12 conțineau fie Sudan I, Sunset Yellow, Azorubin, Acid Yellow 3, Tartrazină, acid carminic, Allura Red sau Auramine O.

Într-o probă de curcuma s-au găsit cantități substanțiale de plumb și crom. Cromatul de plumb a fost semnalat ca fiind un adulterant pentru a spori culoarea galben strălucitor a curcumei.

În două probe de chimen, 45 de oregano și patru probe de piper au fost identificați compuși de cupru peste limita maximă de reziduuri stabilită de regulamentul UE.

Procentul de probe zdrobite sau măcinate cu risc de falsificare a fost de 17 % pentru piper, 14 % pentru chimen, 11 % pentru curcuma și șofran și 6 % pentru paprika/chili.

Ce punem, de fapt, în mâncare

Oregano a fost cel mai vulnerabil, cu 48% din 295 de probe contaminate, în principal de frunze de măslin. Autenticitatea și puritatea au fost evaluate în funcție de standardele ISO relevante.

UE produce aproximativ 100 000 de tone de ierburi și condimente pe an și importă anual o cantitate de trei ori mai mare din Asia, Africa, America Latină și Caraibe.

Fraudele pot apărea în orice etapă a procesului, de la producție, transport și prelucrare până când produsul ajunge pe piață. Probele au provenit din diferite locuri, inclusiv de la comercianți cu amănuntul, procesatori, importatori și vânzători online.

Fraudă sau contaminare naturală?

Unele mostre de chimen conțineau coriandru, muștar, semințe de in sau semințe de dovleac peste nivelul maxim de substanțe străine.

În nouă probe a fost detectat ADN de muștar, care este un alergen alimentar.

În 24 de probe de curcuma, a fost detectat ADN de material vegetal nedeclarat, în principal paprika/chili și specii care conțin amidon, cum ar fi porumbul, orezul și alte cereale, în cantități mai mari de 2 %, care reprezintă cantitatea maximă permisă de substanțe străine.

Multe mostre de oregano aveau niveluri scăzute de cimbru, mentă și salvie scrie foodsafetynews.

În paprika/chili, porumb, morcov, roșii și semințe de floarea-soarelui s-a găsit o cantitate mai mare de 1 la sută. Nouă probe de piper conțineau semințe de muștar, care este un alergen.

Unele aveau umplutură care conținea amidon, cum ar fi orez, hrișcă și alte cereale. De asemenea, probele au fost testate pozitiv pentru alte mirodenii nedeclarate, cum ar fi paprika, usturoi, chimen, fenicul și coriandru, peste 2,5 procente, valoarea maximă pentru materii străine din specificațiile ISO.

Testele s-au axat pe detectarea substituirii ierbii sau condimentului numit cu un alt material botanic, pe adăugarea de materiale de umplutură, cum ar fi amidon, făină, praf sau cretă și pe îmbunătățirea culorii cu un aditiv neautorizat, cum ar fi un colorant sintetic.

Parteneri
De ce s-a stins, de fapt, actorul Mircea Diaconu. Fiica sa vine cu dezvăluiri cutremurătoare. "Am sufletul sfâșiat"
Redactia.ro
Cum se denunțau vecinii unii pe alții la Securitate:„Aflându-se în casă, cu ușa deschisă, s-a exprimat într-un mod imposibil de reprodus la adresa tov. Ceaușescu“
Click.ro
Ultimele mesaje trimise de pe front de soldații ruși. „E un munte de cadavre”. Mărturii cutremurătoare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Care este 'marele păcat' pe care credincioșii îl fac în Ajunul Crăciunului. Preotul Vasile Ioana avertizează: 'Dragii mei, vă implor! Nu se face!'
Unica.ro
Denzel Washington s-a făcut preot! E înrăzboi cu Hollywood-ul
EVZ.ro
Lux și opulență! Cum arată casa Andreei Tonciu. Vedeta a investit zeci de mii de euro | FOTO
Spynews
Călin Georgescu aruncă bomba. Complotul a fost pregătit: „Am devenit un...”
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
CĂLIN GEORGESCU, la CURTEA de APEL! DECIZIE privind ANULAREA ALEGERILOR
Mediaflux
Lux și opulență! Cum arată casa Andreei Tonciu. Vedeta a investit zeci de mii de euro | FOTO
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Mireasa sezon 10. Mesajul Laurei și al lui Mihai după ce au câștigat Marele Premiu. Ce au transmis cei doi
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro