Dacă până la acest moment statul suporta parte din cheltuielile pentru energie, prin ajutorul pentru încălzire și suplimentul pentru energie, doar pentru o anume categorie, din 2024, acest ajutor va fi acordat și celor care nu se încadrau în plafoane până la 1 ianuarie. Citește mai departe și află detaliile.
După cum bine se știe, de la 1 ianuarie, în baza noii legi a pensiilor, parte din românii cu pensii mici au intrat în vizorul statului, fiindu-le majorate pensiile și salariile. Acest aspect a cam dat peste cap calculul autorităților cu privire la programele de asistență socială în baza cărora se acordă ajutorul pentru încălzire și suplimentul pentru energie.
Vezi și: Românii care sunt excluși de la ajutorul pentru încălzirea locuinței. Ce condiții încalcă
Concret, acei români ale căror veniturile au fost majorate cu 13,5% la 1 ianuarie riscau să rămână în afara acestui program. Conform datelor, este vorba de aproape 800.000 de persoane care au deja veniturile majorate de la începutul anului.
În ordonanța emisă de guvern, care stabilește criteriile de acordare a acestui ajutor, sunt specificate și care sunt categoriile sociale care beneficiază de ajutorul pentru încălzire și suplimentul pentru energie, după cum urmează:
Venitul mediu net lunar pana la care se acorda ajutorul pentru încălzire este de:
- 1386 lei /persoana in cazul familiei
- 2053 lei, in cazul persoanei singure
Valoarea de referință pentru stabilirea cuantumului ajutorului este:
Prețul local al gigacaloriei în cazul încălzirii cu energie termică în sistem centralizat;
250 lei în cazul încălzirii cu gaze naturale;
500 lei în cazul încălzirii cu energie electrică;
320 lei în cazul încălzirii cu combustibili solizi/petrolieri.
Vezi și: Acte necesare pentru ajutorul pentru încălzire. Toate documentele de care ai nevoie
Surse din Guvern spun că la acest moment se lcurează la amendamentele necesare OUG care pune în aplicare programul de asistență socială, pentru a putea acorda ajutorul pentru încălzire și suplimentul pentru energie și pentru cei care nu se încadrau în plafoane până la 1 ianuarie. Rămâne de văzut când va emite guvernul actul nomartiv care să-i includă pe acesști 800.000 de români în lista beneficiarilor acestor ajutoare pentru încălzire și suplimentul pentru energie.
Reamintim că actualele normative precizează un aspect extrem de important, și anume faptul că „Suplimentul pentru energie se acordă cumulat în funcție de necesitățile energetice ale gospodăriei: pentru iluminat, pentru prepararea hranei, pentru apa caldă menajeră, unele gospodării putând cumula și 3 astfel de suplimente diferite.”, spune Ministerul Muncii în nromativele ordonanței.