Înainte de căderea regimului comunist în țara noastră, în 1989, carnetele CEC făceau parte din viața românilor. Unii dintre aceștia au continuat să investească în ele și după acel moment. Faci parte din categoria celor care au depus bani la CEC? Iată cum poți obține până la 20.000 de lei despăgubiri.
Dacă ai dat întâmplător de un carnet CEC prin sertar, ei bine ești o persoană norocoasă căci îți poți recupera banii. Regimul lui Ceaușescu îi învăța pe oameni că trebuie să pună bani deoparte pentru zile negre, ori, în cazurile fericite, pentru achiziția de autoturisme Dacia.
Așa au apărut „libretele de economii și câștiguri în autoturisme“, „libretele de economii pe dobândă la termen“, ori „libretele de economii la vedere“.
Vestea bună este că, potrivit unei ordonanțe a Guvernului Cioloș, cei ce și-au depus economiile la Casa de Economii si Consemnațiuni pentru a-și achiziționa un autoturism Dacia ar putea fi despăgubiți.
În anul 2016, Guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloș a emis o OUG prin care s-a stabilit că despăgubirea celor care au depus bani la CEC va fi făcută sub forma unor titluri de stat emise pe numele CEC Bank și BRD.
Fiecare carnet CEC poate valora până la 20.000 de lei, potrivit legii despăgubirilor care, cu toate că există încă din 2007, nu a fost pusă în aplicare din cauza unor inadvertențe legislative.
Pentru a putea să-ți recuperezi banii ai nevoie de următoarele acte:
„Prin modificările aduse OUG nr.156/2007, prin Legea nr. 9/2014 și, respectiv prin Legea nr. 19/2016, sunt vizate doar persoanele care au efectuat depozite la CEC în vederea achiziţionării de autoturisme. Potrivit art. 1 din OUG nr.156/2007, privind despăgubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la Casa de Economii si Consemnațiuni CEC – SA în vederea achiziționării de autoturisme, au dreptul să obțină despăgubiri bănești dacă depozitele astfel constituite îndeplinesc condiția neafectării soldului inițial. În înțelesul ordonanței de urgentă, depozitele existente în conturile active care îndeplinesc condiția neafectării soldului inițial, sunt acele depozite constituite din sume reprezentând avansuri sau depuneri integrale în vederea achiziționării de autoturisme, existente în sold, fără dobânda aferentă, și din care nu s-au efectuat retrageri“, a declarat Florin Vlad, ofițer Relații Publice, direcția Marketing și Comunicare.