Atunci când începe să-ți crească păr alb, te gândești pur și simplu că ai îmbătrânit. În practică, situația este semnificativ mai complicată decât atât, iar primele fire albe pot oglindi probleme mai grave ale organismului.
În mod uzual, la majoritatea oamenilor, părul începe să albească în jurul vârstei de 40-50 de ani. Fenomenul este inevitabil. Există însă surprinzător de multe excepții de la această regulă și vezi din ce în ce mai mulț tineri cu părul alb în jurul vârstei de 30 de ani. La nivel molecular, are loc un fenomen de depigmentare a părului, iar dacă survine atunci când ești tânăr, funcționează ca un indicator al stării de sănătate.
Dacă începi să ai păr alb, treci printr-un proces intitulat caniție. Acela face referire la încetarea secreției de melanină de către melancocite. Acestea din urmă sunt celulele care asigură culoarea părului fiecăruia dintre noi. Nu influențează creștere părului la niciun nivel, doar depigmentarea sa.
Când procesul de albire începe pe la 20 de ani, poate fi vorba de genetică. Mulți sunt convinși că aceasta este singura cauză. Din păcate, te poți trezi cu păr alb ”precoce” și din alte motive, din cauza un atac de frică majoră, a unui traumatism sau volum semnificativ de stres. Peste noapte este imposibil să apară, dar alte disfuncții din organism se pot reflecta într-o albire mai alertă a podoabei capilare.
Fumatul a fost corelat de unele studii cu îmbătrânirea premătură a firelor de păr. Vopsitul părului îmbătrânește părul, la fel și unele șampoane care includ substanțe ce afectează negativ secreția de melanină. Peroxidul este o substanță prezentă în unele șampoane cu un asemenea efect.
La bărbați, un studiu din 2017 ale European Society of Cardiology a ajuns la concluzia că bărbații care albesc mai repede riscă să dezvolte ateroscleroză, o afecțiune a vaselor de sânge. „Îmbătrânirea este un factor de risc cardiovascular inevitabil și este asociată cu unele semne dermatologice ce pot indica un risc crescut de boală cardiacă”, explică unul dintre autorii acestui studiu, dr. Irini Samuel.
O alimentație echilibrată ajută să sănătatea capilară. În cazul unui dezechilibru de vitamine precum B12, facilitezi depigmentarea firelor de păr. Pe de altă parte, antioxidanți ajută la menținerea strălucirii părului. Aceștia se găsesc în fructe, legume proaspete, pește, ceai verde și ulei de măsline.
În cazurile cele mai grave, albirea părului poate fi o consecință a prezenței în organism a unei boli autoimune, precum vitiligo sau pelada. Disfuncția tiroidiană poate fi o altă cauză a aceluiași fenomen.