Fie că vorbim de economie de timp, de efort, de bani sau vorbim de credință, oamenii s-au întrebat adesea dacă pot sau chiar au încercat să supraviețuiască cu un singur aliment.
Chiar așa: oare cât ar trăi omul doar cu alimente de bază? Ei bine, pâinea este un aliment iubit de oamenii de pretutindeni, iar apa e vitală, așa că merită și această dilemă un răspuns. Și, dat fiind că trăim într-o vreme „nebună” cu tot felul de versiuni de pâine, supraviețuirea depinde de fiecare tip de produs, desigur.
Alimentația exclusiv cu pâine ar face supraviețuirea posibilă respectivele produse de panificație includ cereale integrale, cu o combinație de drojdie și bacterii care asigură descompunerea grânelor. Evident, tot ar apărea deficiențe alimentare din cauza lipsei de vitamina C, B12 și D și de calciu. Lipsa de vitamina C ar putea duce la scorbut, iar cea de calciu la osteoporoză.
Cel mai probabil, ai putea supraviețui o vreme dacă ai mânca doar pâine integrală de calitate care a fost lăsată la fermentat. Însă deficiențele nutriționale s-ar face simțite rapid și, cel mai probabil, te-ai sătura de atâția carbohidrați. Dacă luăm drept exemplu cartofii, care conțin toți aminoacizii necesari traiului, am putea spune că e posibil să supraviețuim doar cu cartofi. Dar anumiți aminoacizi se regăsesc în cantități atât de mici încât nu ar fi de ajuns. Același principiu se aplică și la pâine.
Partea bună este că te vei sătura să mănânci doar pâine și apă înainte să ajungi la deficiențe nutriționale. Motivul este un fenomen psihologic numit sațietate senzorială specifică. Oamenii de știință au observat că pe măsură ce consumi un aliment mai des, pe atât scade gradul de plăcere. Unele mâncăruri, cele bogate în proteine, sunt mai dispuse să declanșeze această sațietate. Pâinea, chiar dacă este mai rezistentă la fenomen, nu este imună.
Acestea fiind scrise, să încheiem, totuși, într-un mod rațional: poate că ar fi cel mai bine să nu te supui unui așa meniu „de post”.