Afacerea unui român care i-a înnebunit pe austrieci. Produsele pe care le-a lansat pe piață i-au impresionat profund pe testeri. Localul a fost premiat și a ajuns în topul societăților din domeniu în Austria. „În viață, pe lângă cunoștințe și abilități, ai nevoie și de un strop de noroc, așa cum cu siguranță am avut”, a spus omul de afaceri.
„La Mattina” este una dintre cele mai de succes cafenele din orașul Villach, aflat în sudul Austriei, la granița cu Italia. Este deținută de Răzvan Ban, un român născut lângă Timișoara, care pe vremea când era în vârstă de 23 de ani a plecat în străinătate, pentru a trăi împreună cu mama lui.
Răzvan Ban a fost întotdeauna fascinat de turism, astfel încât mama sa l-a sprijinit și l-a ajutat să urmeze cursurile unui colegiu recunoscut la nivel internațional, KTS Villach. După ce și-a finalizat studiile, a activat în mai multe domenii, până când a descoperit că este pasionat de cafea.
A decis să își transforme pasiunea într-o idee de business. După mulți ani de muncă și implicare, a reușit să câștige încrederea austriecilor. Testerii care au trecut pragul localului lui Răzvan Ban s-au declarat fascinați de gustul băuturii pe care o comercializează. Este afacerea cu care românul a dat lovitura peste granițe.
„După ce am absolvit KTS Villach în 2008, mi-am pregătit drumul spre auto-angajare într-un număr de afaceri din Carintia ca barman șef, somelier, manager de restaurant și director general.
În viață, pe lângă cunoștințe și abilități, ai nevoie și de un strop de noroc, așa cum cu siguranță am avut: în 2013 l-am cunoscut pe maestrul meu prăjitor și la scurt timp și pe mentorul meu din Trieste, pe care l-am întâlnit pentru prima dată la un târg de cafea.
Acolo s-a trezit dragostea mea pentru cafenelele de top. Am știut în acel moment că nu vreau să beau de acum înainte decât o astfel de cafea. Și știam că, chiar dacă nu am șansa să vizitez zilnic o (cafenea de acest fel), trebuie să-mi înființez una”, a spus Răzvan Ban.
Așa a început drumul căutării celei mai aromate cafele. Afaceristul român a străbătut mai multe țări, printre care Germania și Italia, pentru a identifica cel mai bun preparat și cele mai profesioniste moduri de prăjire a boabelor de cafea.
Răzvan Ban spune că tehnica este foarte importantă când vine vorba despre cafea, însă ce înalță o astfel de băutură este emoția cu care lucrezi. Piața este foarte largă, astfel încât foarte rar poți să guști dintr-o cafea cu adevărat unică.
În anul 2015, Răzvan Ban a decis să își deschidă propria cafenea în orașul Villach. Afacerea sa a fost mult apreciată de străini. Presa austriacă, precum și testerii au lăudat băutura preparată de român. Localul „La Mattina” a fost premiat de specialiștii în domeniu. Pe lângă cafea, aici se mai servesc și ceaiuri, și ciocolată caldă.
Citește și: Afacerea cu care trei pensionare din România au dat lovitura. Au făcut furori în toată Europa și în SUA
În prezent, Răzvan Ban produce peste 40 de tipuri de cafea. Fiecare dintre ele este preparată pe bază de boabe proaspăt prăjite, în cantități mici și întotdeauna ținându-se cont de cerere și de nevoie, potrivit afaceristului român.