Primăvara este o perioadă excelentă a anului pentru fructele și legumele proaspete cultivate la nivel local. Cel mai apreciat dintre toate este sparanghelul nobil. Cu peste 3.000 de ani în urmă, egiptenii cultivau sparanghelul. Romanii, de la Pliniu la Iulius Cezar și Augustus, au apreciat sparanghelul. Împăratul Augustus iubea atât de mult sparanghelul încât a făcut să fie construite peșteri de gheață în înălțimile Alpilor, unde soldații romani în carele rapide transportau sparanghelul proaspăt cules și îl înghețau pentru a-l folosi mai târziu. Se pare că și un fermier român a ales să cultive sparanghel. Are deja succes pe piață. Fermierul a ajuns să vândă kilogramul cu cel puțin 40 de lei.
Sparanghelul este mâncarea zeițelor. A fost apreciat de membrii exaltați ai societății începând cu Egiptul antic, Grecia și Roma. Pe atunci, sparanghelul era o plantă sălbatică și subțire, cu un gust oarecum amar. Romanii au umblat la varietăți pentru a-l îngrășa și a-l înmuia.
Cultivarea sparanghelului în Franța a început în jurul secolului al XIII-lea, iar Argenteuil, în afara Parisului, a devenit inima cultivării sparanghelului. În timpul Renașterii, această distincție a fost acordată Văii Loirei, care este considerată în continuare adevărata casă a cultivării sparanghelului.
Sparanghelul a fost întotdeauna leguma regilor, iar Ludovic al XIV-lea a insistat ca acesta să fie cultivat de grădinarul său, Jean Baptiste la Quintinie. Atunci, sparanghelul preferat era alb și se mânca întotdeauna cu degetele, tulpină cu tulpină albă și grasă.
Deși este în mod natural o legumă de primăvară, atunci când ești Regele Soare primești ceea ce vrei când vrei, iar la Quintinie a primit ordin ca în fiecare an să fie copt și gata pentru Crăciun.
Primăvara în Germania înseamnă că a început numărătoarea inversă pentru festinul anual al țării cu o legumă cunoscută sub numele de „aur alb”. Sparanghelul alb, care necesită multă muncă și este costisitor chiar și astăzi, era disponibil doar pentru nobilime.
Atunci când pe marginea drumului apar tarabe improvizate și panouri care anunță sparanghelul proaspăt, germanii știu că este „Spargelzeit”, sezonul scurt al sparanghelului.
Timp de câteva săptămâni, oamenii se dau în vânt după mâncăruri cu sparanghel și fiecare restaurant are un meniu special cu sparanghel. În Renania de Nord-Westfalia, 140 de ferme au trasat un traseu culinar deosebit. Traseul a fost numit „Spargelstrasse”, conform publicației DW.
Se pare că de aici s-a inspirat și un fermier român. Oodată întors din Germania a decis să se apuce de culturile de sparanghel. Ferencz Demeter, conform „Observator”, originar din Târgu Mureș, a muncit câțiva ani în Germania, la ferme unde se cultivă sparanghelul. Înțelegând potențialul acestei legume, românul a revenit în țară și s-a apucat de cultivat.
În acest moment fermierul se poate lăuda cu cel puțin 2 hectare și jumătate cultivate cu sparanghel, de pe urma cărora face bani frumoși. La târgul popular recent desfășurat la Târgu Mureș, fermierul a vândut sparanghelul cu 40 de lei kilogramul. Culmea este că extrem de multă lume a cumpărat „leguma regilor”, și cu atât mai mare a fost și satisfacția fermierului.