Afacerea din comunism cu care un român a dat lovitura. O mulțime de celebrități râvneau la produsele furnizate de către compania ale cărei baze a fost pusă în perioada conducerii lui Nicolae Ceaușescu. Partenera de viață a președintelui României de la acea vreme era o mare fană a mărcii de încălțăminte. Află în rândurile de mai jos cum a reușit un român să facă femeile să se îndrăgostească de pantofii Guban.
Pe vremea comunismului, Guban era una dintre cele mai dorite mărci de încălțăminte în rândul femeilor. Inclusiv celebritățile râvneau la astfel de pantofi. Sophia Loren, Charlie Chaplin, Gheorghe Gheorghiu Dej și Tudor Arghezi se numără printre numele importante care purtau o astfel de încălțăminte.
Bazele afacerii au fost puse de către Blaziu Guban, în perioada comunismului. Românul s-a născut la Tinca, în județul Bihor, în anul 1904. La vârsta de patru ani, a fost adoptat de către un cuplu din Oradea. A crescut în grija acestora până a terminat cinci clase. Inițial, a lucrat ca îngrijitor la porci. Ulterior, a reușit să dezvolte una dintre cele mai de succes afaceri.
„Ne place să spunem că vindem pantofi cu suflet. Fiecare pereche în parte adună multă pasiune când trece prin 40 de mâini, de la design până când ajunge în picioarele celei pentru care a fost creată”, se arată într-un mesaj emis de patronii afacerii Guban.
Încălțămintea creată de Blaziu Guban a captat inclusiv atenția Elenei Ceaușescu. În ciuda perioadei grele prin care trecea țara noastră la acea vreme, femeile primeau un plus de încredere când optau pentru pantofii Guban.
După ce Blaziu Guban s-a stins din viață, afacerea a fost preluată de mai mulți directori. Însă potrivit relatărilor fiului afaceristului, pe nume Tiberiu Guban, aceștia nu au luat în serios responsabilitățile pe care le aveau. Nu se poate să povestească despre pantofii tatălui său fără să îi dea lacrimile.
„Tata a lăsat fabrica la un nivel incredibil. După moartea lui, au fost puşi tot felul de directori care nu se pricepeau la nimic. Au fost 16 directori care nu erau interesaţi decât să jefuiască. Au furat tot timpul…
Ştiţi care a fost mulţumirea după Revoluţie? În 1992, când am vrut să intru în fabrică, directorul de atunci mi-a interzis. Mi-au spus că nu mai am voie…”, a declarat Tiberiu Guban, într-o intervenție pentru Adevărul.
Fiul celebrului afacerist român s-a bucurat, la rândul său, de succes în industria încălțămintei. Tiberiu Guban a început producția de serie a pielii artificiale în țara noastră. Potrivit relatărilor sale, are și alte câteva realizări importante care încă nu sunt cunoscute. Însă nu vrea să vorbească oricum despre ele, întrucât „în România ți se fură imediat ideea”.
„Vreau să trimit câteva invenţii preşedintelui Klaus Iohannis. Eu nu mai pot să lucrez acum, am totuşi 94 de ani. Nu mai pot nici să scriu. Dar am câteva realizări care au fost făcute şi de care nu a auzit nimeni”, spunea Tiberiu Guban în anul 2015.