O fermă din Turcia a dat lovitura cu afacerea sa inedită. Ce-i drept, puțină lume s-ar încumeta să aibă așa ceva acasă, darămite să mai pună mâna pe ele! Micile nevertebrate valorează milioane de dolari, de aici și interesul mare. Ideea acestor localnici a ajuns în presa internațională, viralizându-se rapid. Ce cresc acești oameni.
În Turcia, niște fermieri s-au apucat să crească aproximativ 20.000 de scorpioni din specia Androctonus Turkiyensis. Motivul este veninul lor extrem de scump. Ca să-ți faci o idee, un litru costă 10 milioane de dolari! De ce valorează atât de mult? Afacerea este un real succes.
Lichidul periculos este folosit în industriile farmaceutică şi cosmetică. Angajații fermei iau cu pensete şi cleşti scorpionii din cutiile în care sunt ţinuţi, apoi scurg o picătură minusculă de venin din acul caudal al arahnidelor înr-un recipient special. Substanța este îngheţată şi transformată în pudră cu scopul de a fi vândută în Europa.
Un singur scorpion produce aproape două miligrame de venin, iar ferma obţine zilnic în jur de două grame de venin, spune proprietarul Metin Orenler. Muncitorii laboratorului folosesc o pensetă și un clește pentru a scoate scorpionii din cutii și stoarce cu răbdare o picătură mică.
„Avem în prezent peste 20.000 de scorpioni. Amândoi creștem scorpionii. Congelăm veninul pe care îl obținem, apoi îl transformăm în pulbere și îl vindem în Europa”, a explicat proprietarul fermei.
Dacă te gândești că nevertebratele sunt chinuite în procesul de mulgere a veninului, oamenii de știință susțin că scorpionii nu sunt capabili să simtă durerea
„Un scorpion are două miligrame de venin și obținem aproximativ un gram de venin de la 300-400 de scorpioni”, a precizat afaceristul turc.
Deși este o cantitate mică, se adună rapid. Un litru de venin de scorpion valorează 10 milioane de dolari. După ce devine o pudră, este exportat în Franța, Marea Britanie, Germania și Elveția, cu scopul de a fi utilizat în produse cosmetice, analgezice și antibiotice. Pe scurt, picătură cu picătură se transformă în aur lichid. Ferma se află în provincia Sanliurfa (sud-estul Turciei) și a fost deschisă în 2020. În prezent, are aproximativ 20.000 de scorpioni din specia Androctonus Turkiyensis, scrie Reuters.
„Noi înmulţim scorpionii şi le extragem veninul. Otrava obţinută este apoi îngheţată, după care o transformăm în pudră şi o vindem în Europa”, a declarat Orenler.
Toxina ajunge în Franţa, Marea Britanie, Germania şi Elveţia, țări dezvoltate unde se produc analgezice, antibiotice și cosmetice. Vezi și Afacerea cu care un profesor dă lovitura în România. Ce idee genială a avut.