24 iun. 2022 | 11:25

Afacerea cu care românii pot da lovitura în acest sezon. Aceste fructe deosebit de dulci și aromate se vând ca pâinea caldă

Știri Locale
Afacerea cu care românii pot da lovitura în acest sezon. Aceste fructe deosebit de dulci și aromate se vând ca pâinea caldă
În Botoșani există afacerea cu care românii pot da lovitura în acest sezon

Afacerea cu care românii pot da lovitura în acest sezon. Pentru amatorii de fructe, ar putea deveni o afacere profitabilă cultivarea de coacăze negre sau verzi. Dar, piața coacăzelor negre are un deficit constant de aprovizionare. Cererea anuală de fructe de pădure este de 4 kg de persoană. Dar ratele de producție sunt semnificativ mai mici. Au ajuns la doar 2,5 kg pe persoană. Prin urmare, cultivarea coacăzului negru este, astăzi, o afacere foarte promițătoare și profitabilă. Multe companii sunt pregătite să cumpere fructe de pădure direct de pe câmp, pe bază de autocolectare. Cu alte cuvinte, aceste fructe deosebit de dulci și aromate se vând ca pâinea caldă.

Culturile de coacăze negre se vând ca pâinea caldă

Conform specialiștilor în domeniu, cultivarea de coacăze negre sunt mai profitabile, dacă sunt plantate într-o grădină cu răsaduri bienale. În al doilea an, acestea produc până la 3 kg pe tufă, în timp ce cele anuale produc jumătate din această cantitate, spun specialiștii.

Potrivit acestora, în al doilea an, răsadurile de doi ani se amortizează de 2-3 ori. Productivitatea pentru 4-5 ani devine 12-16 kg pe tufă. Tufele pot fi folosite până la 12 ani. Rentabilitatea este de 500-600%.

Rata de plantare este de 6.670 bucăți de răsaduri la hectar, distanța între rânduri este de 3 metri, distanța dintre tufe trebuie să fie de 0,5 metri. Culturile de coacăze negre nu au nevoie de o protecție atât de serioasă împotriva bolilor și dăunătorilor ca, de exemplu, un măr.

Este suficient să se prelucreze coacăzele doar o dată sau de două ori pe an, în timp ce mărul trebuie prelucrat de până la 20 de ori. „Aceasta este cu adevărat o afacere pentru leneși. Odată ce investești în răsaduri, iar apoi culegi și câștigi bani„, spun specialiștii.

În Botoșani există afacerea cu care românii pot da lovitura în acest sezon

Plecând de la aceste date, fără a fi surprinși, aflăm că în zona Botoșani, un român s-a apucat de cultivat coacăze negre. Fermierul, pe numele său Mihai Mărisac, s-a apucat de această afacere relativ recent.

Și-a cumpărat ceva pământ în comuna Blândești, sat Cerchejeni. Fermierul spune că deja cultivă coacăze negre pe o suprafață de 60 de ari, având deja trei soiuri:

„Deocamdată, cultiv pe 60 de ari, dorind ca în toamnă, cu ajutorul fondurilor europene să mă mai extind cu un hectar. În primul an chiar de la plantare am avut o producție de 30 de kg de fructe.

În acest an preconizez undeva în jur de 200-300 de kg, acesta fiind anul 2 de la plantare. Cu timpul mi-aș dori o mică fabrică de procesare a fructului.”, declară Mihai Mărisac, conform celor de la Botoșăneanu.

Coacăzul este o cultură fără pretenții

Specialiștii spun că, deși iubește solurile cu aciditate scăzută, cu un pH de aproximativ 6-6,5, poate tolera cu ușurință solurile sărace, inclusiv cele nisipoase. Un avantaj important al cultivării de coacăze negre, în comparație cu multe alte fructe de pădure, este rezistența la iarnă. Coacăzele negre pot rezista la înghețuri de până la 40 de grade.

Un alt punct important,  coacăzele negre pot crește fără udare. Atractivitatea investiției în culturile de coacăze negre se datorează multor alți factori. Coacăzul are caracteristici medicinale și dietetice ale fructului. Pentru coacăze, la fel ca multe fructe de pădure, maturitatea timpurie este caracteristică. Boabele cu cele mai bune performanțe tolerează înghețul. Toate caracteristicile aromatizante și benefice.

În comparație cu alte fructe de pădure, coacăzele negre congelate nu se pot distinge de cele proaspete. Acest factor permite nu numai menținerea pentru o perioadă lungă de timp, ci și dublarea marjei datorită vânzărilor în timpul iernii și primăverii.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Zodiile care vor trăi un miracol divin în ianuarie 2025. Astrele se aliniază pentru acești nativi
Click.ro
Agresiune în Parlament: Jurnalistă, hărțuită de Diana Șoșoacă și Makaveli. „Mamă, cum a fugit!”
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cât costă pantofii de lux pe care îi poartă Marcel Ciolacu. Au garanție pe viață!! 'Am două perechi... Ai lui Grindeanu sunt identici. Nu port alți pantofi'
Unica.ro
Taxa specială care scumpește cazările și ne pune la plată. Hotărâre importantă
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
Călin Georgescu, blocat! Elon Musk, anunț despre România: Cum să nu fie dictator?
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
HIDROELECTRICA dă BANII ÎNAPOI! Facturile pentru DOUĂ luni au fost GREȘITE
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 38, 39 și 40, 20 decembrie 2024. Anda, bulversată! Soțul ei, Albert, a găsit-o
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro