24 iun. 2022 | 11:25

Afacerea cu care românii pot da lovitura în acest sezon. Aceste fructe deosebit de dulci și aromate se vând ca pâinea caldă

Știri Locale
Afacerea cu care românii pot da lovitura în acest sezon. Aceste fructe deosebit de dulci și aromate se vând ca pâinea caldă
În Botoșani există afacerea cu care românii pot da lovitura în acest sezon

Afacerea cu care românii pot da lovitura în acest sezon. Pentru amatorii de fructe, ar putea deveni o afacere profitabilă cultivarea de coacăze negre sau verzi. Dar, piața coacăzelor negre are un deficit constant de aprovizionare. Cererea anuală de fructe de pădure este de 4 kg de persoană. Dar ratele de producție sunt semnificativ mai mici. Au ajuns la doar 2,5 kg pe persoană. Prin urmare, cultivarea coacăzului negru este, astăzi, o afacere foarte promițătoare și profitabilă. Multe companii sunt pregătite să cumpere fructe de pădure direct de pe câmp, pe bază de autocolectare. Cu alte cuvinte, aceste fructe deosebit de dulci și aromate se vând ca pâinea caldă.

Culturile de coacăze negre se vând ca pâinea caldă

Conform specialiștilor în domeniu, cultivarea de coacăze negre sunt mai profitabile, dacă sunt plantate într-o grădină cu răsaduri bienale. În al doilea an, acestea produc până la 3 kg pe tufă, în timp ce cele anuale produc jumătate din această cantitate, spun specialiștii.

Potrivit acestora, în al doilea an, răsadurile de doi ani se amortizează de 2-3 ori. Productivitatea pentru 4-5 ani devine 12-16 kg pe tufă. Tufele pot fi folosite până la 12 ani. Rentabilitatea este de 500-600%.

Rata de plantare este de 6.670 bucăți de răsaduri la hectar, distanța între rânduri este de 3 metri, distanța dintre tufe trebuie să fie de 0,5 metri. Culturile de coacăze negre nu au nevoie de o protecție atât de serioasă împotriva bolilor și dăunătorilor ca, de exemplu, un măr.

Este suficient să se prelucreze coacăzele doar o dată sau de două ori pe an, în timp ce mărul trebuie prelucrat de până la 20 de ori. „Aceasta este cu adevărat o afacere pentru leneși. Odată ce investești în răsaduri, iar apoi culegi și câștigi bani„, spun specialiștii.

În Botoșani există afacerea cu care românii pot da lovitura în acest sezon

Plecând de la aceste date, fără a fi surprinși, aflăm că în zona Botoșani, un român s-a apucat de cultivat coacăze negre. Fermierul, pe numele său Mihai Mărisac, s-a apucat de această afacere relativ recent.

Și-a cumpărat ceva pământ în comuna Blândești, sat Cerchejeni. Fermierul spune că deja cultivă coacăze negre pe o suprafață de 60 de ari, având deja trei soiuri:

„Deocamdată, cultiv pe 60 de ari, dorind ca în toamnă, cu ajutorul fondurilor europene să mă mai extind cu un hectar. În primul an chiar de la plantare am avut o producție de 30 de kg de fructe.

În acest an preconizez undeva în jur de 200-300 de kg, acesta fiind anul 2 de la plantare. Cu timpul mi-aș dori o mică fabrică de procesare a fructului.”, declară Mihai Mărisac, conform celor de la Botoșăneanu.

Coacăzul este o cultură fără pretenții

Specialiștii spun că, deși iubește solurile cu aciditate scăzută, cu un pH de aproximativ 6-6,5, poate tolera cu ușurință solurile sărace, inclusiv cele nisipoase. Un avantaj important al cultivării de coacăze negre, în comparație cu multe alte fructe de pădure, este rezistența la iarnă. Coacăzele negre pot rezista la înghețuri de până la 40 de grade.

Un alt punct important,  coacăzele negre pot crește fără udare. Atractivitatea investiției în culturile de coacăze negre se datorează multor alți factori. Coacăzul are caracteristici medicinale și dietetice ale fructului. Pentru coacăze, la fel ca multe fructe de pădure, maturitatea timpurie este caracteristică. Boabele cu cele mai bune performanțe tolerează înghețul. Toate caracteristicile aromatizante și benefice.

În comparație cu alte fructe de pădure, coacăzele negre congelate nu se pot distinge de cele proaspete. Acest factor permite nu numai menținerea pentru o perioadă lungă de timp, ci și dublarea marjei datorită vânzărilor în timpul iernii și primăverii.

PlaySport
Vedeta care abia semnase cu Antena Stars a anunțat că se retrage din televiziune: „Îmi iau avans”
Ego.ro
Larisa Popa a încins internetul! E din ce în ce mai îndrăzneață. Ireal cum s-a putut fotografia
Digi24
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut niciodată operația de separare
Cancan.ro
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti Miuța
GSP.ro
Cristian Gațu a recunoscut relația cu menajera familiei » S-a afișat în public cu femeia cu 27 de ani mai tânără decât soția lui: „Nu mă simt vinovat”
Stirile PROTV
O dronă militară s-ar fi prăbușit în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor. VIDEO
Romania TV
Mirela Retegan a părăsit România după scandalurile repetate din Gaşca Zurli
Capital.ro
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
EVZ.ro
Matei Dima, la un pas de căsătorie. Bromania are planuri mari
Adevarul
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
BZI.ro
Cătălin Botezatu este într-o formă de invidiat! „Nu mă distrez și am un regim de viață ok!”
Spynews.ro
Vești proaste pentru români! Biletele de tren se scumpesc de la 1 aprilie 2024
Libertatea.ro
Investigație. Lacunele din declarația de interese a unui secretar de stat: firma soției primește bani de la fondul de stat unde el este membru în consiliul de administrație
Sport.ro
FOTO Imaginea pentru care 'cea mai sexy femeie' din lume a primit peste 100.000 de euro: "O adevărată zeiță!"
Impact.ro
ȘOC! Cum arăta Gabriela Firea acum 20 de ani. Imaginile pe care SIGUR le-ai uitat
Parteneri
Care era relația, de fapt, dintre Andreea Morega și Mirel Dragomir, omul care a ucis-o. A ieșit totul la iveală acum
Redactia.ro
Ofertă de ȘASE milioane de euro! Gigi Becali a dat răspunsul pe loc: ”Cu Dumnezeu nu negociezi”
Digisport.ro
Crezi că ești un geniu, iar coeficientul tău de inteligență este peste medie? Doar cei care au o minte sclipitoare pot găsi numărul lipsă în mai puțin de 10 secunde
Click.ro
Primele imagini cu Gianina Crișan, iubita lui Pescobar, după ce a născut! Cum s-a filmat tânăra la două săptămâni de când a devenit mamă
Viva.ro
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Digi24
Putin avertizează că Rusia va doborî toate avioanele F-16 date Ucrainei: Dacă sunt folosite din țări terțe, ele devin ținte legitime
Digi24
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit! Ea și sora ei vor să devină mame
Unica.ro
Chec de post. Rețeta ideală pentru iubitorii de cafea
EVZ.ro
Cum încearcă familia lui Mirel Dragomir să se dezică de el, după ce a ucis-o pe Andreea. Gesturile prin care au dat de înțeles că l-au ”abandonat”
Spynews
Legea care se aplică OBLIGATORIU în orice bloc din România. Asociațiile de PROPRIETARI nu o pot încălca
Capital.ro
Momentul în care un consilier local din Brașov s-a filmat pe toaletă, live, în plină ședință, după ce a uitat să închidă camera telefonului
Antena 3
Antonia a renunțat la haine și a pozat provocator. Viitoarea soție a lui Alex Velea a făcut furori
TV Mania
A împlinit 69 de ani, dar cu greu i-ai putea da mai mult de 40 de ani. O mai recunosti?
Avantaje
Vești PROASTE de la CASA de PENSII! NU se mai dau PENSIILE MAJORATE
Mediaflux
Vești proaste pentru români! Biletele de tren se scumpesc de la 1 aprilie 2024
Spynews.ro
Testul de atenție pe care numai geniile îl rezolvă: găsește ardeiul desenat!
Realitatea.net
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Antena 1
Rușii, nervoși că baza Kogălniceanu se extinde: 'Va fi prima țintă'. Ne pregătim de război?
Shtiu.ro