10 iun. 2019 | 06:30

Aerotrenul, mai rapid ca TGV-ul: ce s-a întâmplat cu Hyperloop-ul anilor `60

Știri generale
Aerotrenul, mai rapid ca TGV-ul: ce s-a întâmplat cu Hyperloop-ul anilor `60

Francezii au fost întotdeauna amatori de viteză, dar nu toate proiectele lor au dăinuit în timp. Aerotrenul era mai rapid decât TGV-ul, dar mulți nici măcar nu știu că a existat.

Aerotrenul a fost invenția inginerului francez Jean Bartin și, prin intermediul unui sistem de propulsie pe perne de aer, atingea viteze de 400 km/h. Mulți sunt de părere că ar fi trebuit să învingă proiectul TGV-ului, dar, din păcate, au fost mai multe motive pentru care nu este la această oră principalul mijloc de transport în comun.

aerotren

Pare aproape SF faptul că un tren a atins în anii `70 o viteză de deplasare de 430 km/h. Aerotrenul se poate lăuda cu această performanță, deplasându-se pe niște viaducturi speciale care funcționau ca o pistă de rulare pe creația ce urma să rămână în istorie care trenul aerian. Din păcate, la mai puțin de doi ani după ce s-au pus bazele acestui proiect și au primele teste au fost încununate de succes, aerotrenul a fost ”îngropat”.

Ca să înțelegi însă performanța istorică a aerotrenului, trebuie să ai în vedere abilitățile unui TGV modern. Trenul de mare viteză din Franța se deplasează în medie cu o viteză de 320 de kilometri pe oră, deși pe 3 aprilie 2007 s-a putut lăuda cu o performanță record de 574.8 km/h. Bazele acestor creații au fost puse la mijlocul secolului 19. Locomotivele de test al francezeilor, cu motoare pe abur, se lăudau cu 110 kmph.

 

Premisa aerotrenului dezvoltat de Jean Bertin a fost de a combina tehnologia trenurilor și a avioanelor într-un mijloc de transport revoluționar. Conceptul său s-a materializat în 1965 și 1967 prin intermediul a două piste de test. Prima a avut o lungimă de 6,7 kilometri, iar a doua de 18 kilometri. Pentru că testele au fost încununate de succes, în perioada 1970 – 1973, cercetători din întreaga lume au fost curioși să vadă fiabilitatea mijlocului de transport excentric.

Atingea o viteză medie de 430 kmph, iar în cei patru ani de activitate, nu mai puțin de 18.000 de oameni au călătorit cu aerotrenul. Pistele de test au fost construite pe niște piloni înalți, cu dale din beton armat cu o lungime de șase metri și o grosime de 15 centimetri.

În final, s-a renunțat la proiectul aerotrenului din cauza costurilor de implementare. Practic, era necesare piste noi realizate de la zero pentru el. În același timp, TGV putea funcționa în condiții bune pe piste existente, chiar dacă acestea trebuiau actualizate și, în final, au fost construite și căi de rulare noi. Finalul proiectului a fost în 1974, când autoritățile franceze nu au mai vrut să facă investiții suplimentare în acest concept.

Parteneri
Cine e tânăra pe care Silviu Prigoană a vrut să o înfieze. "Îmi spunea mereu că ar vrea să locuiesc cu el"
Redactia.ro
Povestea celui mai spectaculos castel din Moldova. A supraviețuit războaielor, comunismului, incendiilor și invaziei sovietice
Click.ro
Momentul în care Ludovic Orban își anunță retragerea din cursa pentru Cotroceni și susținerea pentru Lasconi. Reacția candidaților
Digi24
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Care au fost ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană. Prietenii lui au crezut că le face o farsă
Unica.ro
Serialul care spulberă audiența Netflix. Cine dă marea lovitură
EVZ.ro
Igor Cuciuc și-a înmormântat fiica. Imagini dureroase din ziua în care Andreea a fost condusă pe ultimul drum / GALERIE FOTO
Spynews
Muzica populară din România a pierdut o legendă. A fost cel mai iubit cântăreț
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
AJUTOR NESPERAT pentru SUTE de MII de PENSIONARI! Se DAU BANI în PLUS
Mediaflux
Ce țepe a luat Valerie Lungu de când a început să își construiască noua casă. În ce stadiu sunt lucrările
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum arată noul iubit al Ceraselei de la Insula Iubirii. Primele declarații despre bărbatul care l-a înlocuit pe Rareș
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro