10 iun. 2019 | 06:30

Aerotrenul, mai rapid ca TGV-ul: ce s-a întâmplat cu Hyperloop-ul anilor `60

Știri generale
Aerotrenul, mai rapid ca TGV-ul: ce s-a întâmplat cu Hyperloop-ul anilor `60

Francezii au fost întotdeauna amatori de viteză, dar nu toate proiectele lor au dăinuit în timp. Aerotrenul era mai rapid decât TGV-ul, dar mulți nici măcar nu știu că a existat.

Aerotrenul a fost invenția inginerului francez Jean Bartin și, prin intermediul unui sistem de propulsie pe perne de aer, atingea viteze de 400 km/h. Mulți sunt de părere că ar fi trebuit să învingă proiectul TGV-ului, dar, din păcate, au fost mai multe motive pentru care nu este la această oră principalul mijloc de transport în comun.

aerotren

Pare aproape SF faptul că un tren a atins în anii `70 o viteză de deplasare de 430 km/h. Aerotrenul se poate lăuda cu această performanță, deplasându-se pe niște viaducturi speciale care funcționau ca o pistă de rulare pe creația ce urma să rămână în istorie care trenul aerian. Din păcate, la mai puțin de doi ani după ce s-au pus bazele acestui proiect și au primele teste au fost încununate de succes, aerotrenul a fost ”îngropat”.

Ca să înțelegi însă performanța istorică a aerotrenului, trebuie să ai în vedere abilitățile unui TGV modern. Trenul de mare viteză din Franța se deplasează în medie cu o viteză de 320 de kilometri pe oră, deși pe 3 aprilie 2007 s-a putut lăuda cu o performanță record de 574.8 km/h. Bazele acestor creații au fost puse la mijlocul secolului 19. Locomotivele de test al francezeilor, cu motoare pe abur, se lăudau cu 110 kmph.

 

Premisa aerotrenului dezvoltat de Jean Bertin a fost de a combina tehnologia trenurilor și a avioanelor într-un mijloc de transport revoluționar. Conceptul său s-a materializat în 1965 și 1967 prin intermediul a două piste de test. Prima a avut o lungimă de 6,7 kilometri, iar a doua de 18 kilometri. Pentru că testele au fost încununate de succes, în perioada 1970 – 1973, cercetători din întreaga lume au fost curioși să vadă fiabilitatea mijlocului de transport excentric.

Atingea o viteză medie de 430 kmph, iar în cei patru ani de activitate, nu mai puțin de 18.000 de oameni au călătorit cu aerotrenul. Pistele de test au fost construite pe niște piloni înalți, cu dale din beton armat cu o lungime de șase metri și o grosime de 15 centimetri.

În final, s-a renunțat la proiectul aerotrenului din cauza costurilor de implementare. Practic, era necesare piste noi realizate de la zero pentru el. În același timp, TGV putea funcționa în condiții bune pe piste existente, chiar dacă acestea trebuiau actualizate și, în final, au fost construite și căi de rulare noi. Finalul proiectului a fost în 1974, când autoritățile franceze nu au mai vrut să facă investiții suplimentare în acest concept.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în a doua zi de Crăciun pentru a-ți merge bine tot anul
Redactia.ro
2025 este Anul Șarpelui, un an care anunță transformări profunde și șanse mari de a descoperi dragostea
Click.ro
Cum dau autoritățile apă la moară fanilor teoriei conspiraționiste Chemtrails
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Al Bano a spus ce s-a întâmplat în noaptea în care fiica lui, Ylenia Carrisi, a dispărut: „Acesta e dramaticul adevăr!”
Unica.ro
Restructurări masive în 2025. Se anunță un an nebun. Toată lumea strânge cureaua
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
S-a dat ordin de la UE. Intră în vigoare din ianuarie. Devine obligatoriu în toate statele
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
ANUNȚ despre PENSIILE DIN IANUARIE! ÎNGRIJORĂRI pentru PENSIONARI
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro