Ce trebuie să faci ca să călătorești gratis cu trenul în Uniunea Europeană

Ce trebuie să faci ca să călătorești gratis cu trenul în Uniunea Europeană

Comisia Europeană a lansat și în acest an programul prin care poți circula gratis cu trenul în interiorul Uniunii Europene. Permisele sunt, însă, limitate și trebuie să îndeplinești câteva condiții.

Comisia Europeană a lansat o nouă cerere de candidaturi pentru permisele de călătorie DiscoverEU. Dacă ai 18 ani, îți poți depune candidatura până la 16 mai 2019.

Dacă vei fi ales, poți călători gratis cu trenul în toate țările membre UE între 1 august 2019 și 31 ianuarie 2020.

CE anunță că toți cei aleși vor primi informații și sugestii de călătorie referitoare la ce pot vizita în Europa. De asemenea, vor primi un jurnal de călătorie pentru a imortaliza și pentru a reflecta asupra experiențelor lor și vor avea posibilitatea de a participa la evenimente organizate pentru consolidarea comunității pe parcursul călătoriilor lor.

„Sunt mândru să duc mai departe inițiativa DiscoverEU și să ofer unui număr mai mare de tineri șansa de a avea o experiență cu adevărat europeană. Sper că participarea la DiscoverEU îi va inspira să se implice în comunitățile lor și să devină ambasadori ai Europei. Implicarea lor poate lua forma votului la alegerile pentru Parlamentul European, încurajării altor tineri să facă același lucru sau colaborării cu noi pentru a construi societăți pline de viață. Tinerii sunt viitorul Europei și este esențial ca vocea lor să fie auzită.”
Tibor Navracsic, comisarul pentru educație, cultură, tineret și sport 

Ce trebuie să faci pentru a călători gratis cu trenul în interiorul UE

Ca să poți primi permis DiscoverEU, trebuie să te fi născut între 2 iulie 2000 (inclusiv) și 1 iulie 2001 (inclusiv) și să fii pregătit să călătorești între 1 august 2019 și 31 ianuarie 2020 pentru o perioadă maximă de 30 de zile.

Cei interesați să participe pot depune cereri prin intermediul Portalului european pentru tineret. Un comitet de evaluare va evalua cererile și va selecta câștigătorii. Candidații vor fi informați cu privire la rezultatele selecției în luna iunie 2019.

Candidații selecționați vor putea călători individual sau într-un grup de până la cinci persoane. Ca regulă generală, aceștia vor călători cu trenul. Cu toate acestea, pentru a se asigura un acces larg pe întregul continent, participanții vor putea să utilizeze și alte mijloace de transport, cum ar fi autobuzul sau feribotul, sau, în mod excepțional, avionul.

Acest lucru va garanta că tinerii care locuiesc pe insule sau în regiuni izolate ale UE vor avea și ei șansa de a participa la această inițiativă.

În cadrul următorului buget pe termen lung al UE (2021-2027), Comisia Europeană a propus o finanțare de 700 de milioane EUR pentru DiscoverEU prin viitorul program Erasmus. În cazul în care Parlamentul European și Consiliul sunt de acord cu această propunere, alți 1,5 milioane de tineri în vârstă de 18 ani vor putea călători între 2021 și 2027.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI