Adrian Streinu-Cercel avertizează populația. Ce clor este potrivit pentru dezinfectare

Adrian Streinu-Cercel avertizează populația. Ce clor este potrivit pentru dezinfectare
Directorul Institutului „Matei Balș”, Adrian Streinu Cercel

Spirtul medical nu ajută când vine vorba de dezinfectare pentru a ne proteja de coronavirus, a declarat, la un post de televiziune, directorul Institutului „Matei Balș”, Adrian Streinu Cercel. Făcând referire la cei mai eficienți dezinfectanți, medicul a precizat că trebuie utilizate substanţe biocide.

Avertisment pentru populație

„Alcoolul sanitar nu este bun, nu foloseşte la nimic. Spirtul medicinal nu e bun. Substanţele care sunt pe bază de alcool, dar sunt speciale, care să fie biocide. Spirtul nu este biocid. Sunt bune şi substanţele pe bază de clor, dar nu clorhexidina pentru că s-a demostrat că nu este activă pe coronavirus”, a explicat Adrian Cercel.

În privința clorhexidinei, medicul a asigurat că este o certitudine în documentele oficiale ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

„Cele din bucătărie care au clor sunt foarte bune, numai că alea şi ard. Atunci, trebuie avută foarte mare grijă, pentru că structura pielii mâinii este foarte importantă pentru viaţa de zi cu zi”, a clarificat medicul.

Cu toate acestea, spirtul apare încă, sub diverse denumiri, pe lista actualizată a biocidelor omologate din Registrul Naţional publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii. Potrivit Institutului de Sănătate Publică, produsele biocide sunt „substanţe active şi preparate conţinând una sau mai multe substanţe active, având scopul să distrugă, să împiedice, să facă inofensivă si să prevină acţiunea sau să exercite un alt efect de control asupra oricărui organism dăunător, prin mijloace chimice sau biologice”.

OMS recomandă apa și săpunul

Cum să ne protejăm de coronavirus
Cum să ne protejăm de coronavirus

Cel mai simplu și eficient mod de a ne proteja împotriva noului coronavirus este curățarea regulată a mâinilor cu un dezinfectant pe bază de alcool sau spălarea acestora cu apă și săpun, recomandă Organizația Mondială a Sănătăţii.

Un număr de 48 de cazuri de COVID-19 au fost confirmate până în prezent în țara noastră, dintre care cele mai multe (18) s-au înregistrat miercuri.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI