Adi Despot, furios pe autorități. Detaliul observat de artist: ”De ce părți ale statului au voie și alții nu?”

Adi Despot, furios pe autorități. Detaliul observat de artist: ”De ce părți ale statului au voie și alții nu?”
Adi Despot, furios pe autoritati

Discuția din prezent privind susținerea sectorului organizării de evenimente este pe Ordonanța 224/2020. Ea se referă însă numai la industria HoReCa, analizându-se varianta introducerii codurilor CAEN care definesc organizărea de evenimente. Și sectorul cultural are promisiuni și pe o altă schemă, care a fost elaborată de Ministerul Culturii, dar care nu-și produce, deocamdată, efectele.

Adi Despot, furios pe autorități. Detaliul observat de artist

Cu toate că calculele indică faptul că intrând pe procedurile normale, aplicarea ordonanței o să întârzie cel puțin câteva luni, este foarte probabil ca autoritățile să opteze pentru această variantă, în locul elaborării unei noi ordonanțe, care să se refere strict la organizatorii de evenimente.

”De fiecare dată când un reprezentant al Guvernului vorbește despre orice fel de acțiune care implică finanțe către sectorul privat se referă la ea ca la un ajutor, în timp de noi, de cealaltă parte a baricadei, rostim clar cuvântul ”desăgubiri”, a spus Adi Despot, artist, Vița de Vie, în cadrul emisiunii online Gândul Financiar.

De menționat este că proiectul de schemă de ajutor de minimis pentru artiști și sectorul independent prevede să se aloce microgranturi fixe de 2.000 de euro sau microgranturi de 20% din scăderea încasărilor din 2020 față de 2019. Ultima formă a schemei de ajutor de stat include granturi pentru acoperirea pierderilor din 2020, defalcate însă pentru organizatori de festivaluri și evenimente culturale, librării, edituri și cinematografe.

”Noi nu avem nevoie de ajutor, noi nu suntem o industrie care stă cu mâna întinsă către Guvern ca în metrou, pentru că noi avem nevoie de despăgubiri pentru toate acțiunile care s-au luat, pentru blocarea și interzicerea dreptului nostru, al artiștilor, la muncă, dreptul constituțional”, a mai spus Adi Despot.

Ce reclamă Adi Despot

Amintim că la începutul lunii martie, Ministerul Culturii spunea că schemele de ajutor actualizate au fost înaintate spre a fi finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Cu toate acestea, unicul capitol dedicat sectorului cultural în varianta PNRR care urmează să fie discutată cu Comisia Europeană este componenta „România creativă”, care are un buget estimat la 77 milioane de euro.

„Cineva trebuie să își asume responsabilitatea și să semneze, pentru că schemele se plimbă între ministere, se anulează unele pe celelalte”, a subliniat Adi Despot, care a solicitat și explicații din parte autorităților pentru blocajul în care este industria spectacolului din luna octombrie 2020.

”Noi avem nevoie de un singur lucru: să ni se explice de ce în momentul de față nu avem voie să organizăm evenimente? De ce părți ale statului au voie să organizeze evenimente la un moment dat, dar ele nu pot fi considerate un precedent pentru industria noastră, și noi nu avem voie?”, a spus Adi Despot, Vița de Vie.

”De ce în continuare industria noastră a spectacolului este blocată?”, a mai reclamat, care a precizat că regulile de siguranță au primat mereu în industria spectacolului, iar artiștii s-au oferit să susțină autoritățile în demersurile de gestionare a pandemiei de coronavirus.

Urmăriți Playtech.ro și pe