Adevărul trist despre pandemia de covid-19. Milioane de oameni, în mare pericol financiar

Pandemie COVID-19. Milioane de oameni sunt în mare pericol financiar

Starea de urgență i-a lăsat pe mai bine de jumătate dintre români fără bani. Oamenii afirmau că nu pot face față unor cheltuieli neprevăzute, arată datele Eurostat. Dar și ce a urmat după carantină a fost la fel de greu. Locurile de muncă s-au topit, banii la fel, în timp ce prețurile au crescut. Scapă cine poate. Iar cei care au excelat în această luptă au fost miliardarii, cărora le-au crescut averile, în vreme ce săracii au ajuns la sapă de lemn, astfel sporindu-se inegalitățile, arată un raport Oxfam.

COVID-19, ”Virusul inegalității”: a adus dezechilibru financiar. Pandemia, loială pentru milionari și inamic pentru săraci

Națiunile au o „fereastră de oportunitate care se reduce” pentru a construi o redresare echitabilă și ecologică, conform raportului ”Virusul inegalității”, publicat în cadrul ”Dialogurilor Davos”. „Suntem martorii celei mai mari creșteri a iengalităților de la începutul înregistrărilor”, afirmă Gabriela Bucher, director executiv al Oxfam International, într-o declarație.

  • Organizația caritabilă a solicitat impozite mai mari pe averi și protejarea muncitorilor.
  • Bogăția colectivă a miliardarilor mondiali a crescut cu 3,9 trilioane de dolari între lunile martie și decembrie 2020 pentru a ajunge la 11,95 trilioane de dolari.

„Economiile direcționează averile către o elită bogată care traversează pandemia în lux, în timp ce cei din prima linie a pandemiei – lucrători din magazine, din domeniul sănătății și vânzătorii din piețe – se luptă să-și plătească facturile.”

Bogații au marcat creșteri prin care ar putea putea plăti vaccinarea întregii populații a plantei 

Pandemia de COVID-19 a declanșat o furtună economică ce i-a lovit din plin pe cei săraci și vulnerabili în vremurile de criză, aceștia confruntându-se cu cele mai grave pierderi de locuri de muncă. Banca Mondială a avertizat că peste 100 de milioane de oameni ar putea fi împinși în sărăcie extremă. Ce e cel mai grav este că reducerea numărului de persoane care trăiesc în sărăcie la nivelurile anterioare crizei ar putea dura mai mult de un deceniu, prezintă Oxfam.

Între timp, bogăția crește. Avuția colectivă a miliardarilor mondiali s-a majorat cu 3,9 trilioane de dolari între martie și decembrie 2020 pentru a ajunge la 11,95 trilioane de dolari, conform raportului. Lista celor mai bogați zece oameni ai lumii începe cu Jeff Bezos de la Amazon și Elon Must de la Tesla. Îi înclude și pe CEO-ul grupului de lux LVMH, Bernard Arnault, Bill Gates de la Microsoft și CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg.

Toți au marcat o creștere a averilor cu 540 de miliarde de dolari în aceeași perioadă. Această sumă ar fi suficientă pentru a împiedica pe oricine să cadă în sărăcie ca urmare a pandemiei și să plătească vaccinarea întregii populații a planetei, au calculat cercetătorii.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI