Autoritățile sanitare române au decis joi târziu să pună temporar în carantină peste 4.000 de doze din lotul ABV2856 AstraZeneca. Lotul respectiv provine din același lot suspendat în Italia. Dar va continua vaccinarea cu serul din celelalte loturi. Decizia a venit după apariția unui număr de reacții adverse după vaccinarea cu lotul ABV2856.
Pe 11 martie Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Italia a declarat că interzice un lot de vaccin AstraZeneca ca măsură de precauție, pe fondul temerilor legate de legătura cu cheagurile de sânge care a provocat suspensii în alte părți ale Europei. Imediat după anunțul italienilor, alte 19 state au bagat în carantină același lot de vaccin.
La fel au făcut și autoritățile române, confirmând că este vorba de lotul ABV2856. Anunțul a fost făcut de Comitetul Național de Coordonare a Activităților de Vaccinare COVID-19 (CNCAV) într-o declarație, adăugând că România a primit 81.600 de doze din lotul ABV2856 pe 7 februarie, iar până acum au fost utilizate peste 77.000 de doze, iar pacienți vaccinați sunt 200.000 de români.
Conform datelor preliminare, de la această oră, în România, în urma vaccinări cu lotul ABV2856, au apărut cazuri de reacții adverse. Platorma ROVaccinare a dat publicității, pe pagina de Facebook numărul real al celor care au avut reacții adverse.
Datele spun că este vorba de 2.518 de persoane care au avut reacții adverse la vaccinul AstraZeneca. Din acest număr, spune ROVaccinare, 861 de pacienți au avut reacții adverse după imunizarea cu ser din lotul ABV2856.
Nu există nicio indicație că vaccinul AstraZeneca este legat de un risc crescut de formare a cheagurilor de sânge, spune Autoritatea de reglementare a medicamentelor din UE. Instituția mai spune că numărul cazurilor la persoanele vaccinate nu a fost mai mare decât la populația generală.
Declarația a venit după ce o serie de țări, inclusiv Danemarca și Norvegia, au suspendat utilizarea vaccinului. Suspendarea a urmat rapoartelor că un număr mic de persoane au dezvoltat cheaguri după ce au primit vaccinul. De asemenea, a fost raportat că un bărbat în vârstă de 50 de ani murise în Italia după ce a dezvoltat tromboză venoasă profundă (TVP) în urma unei doze de vaccin.
Cauza acestor cazuri, spun oficialitățile statelor amintite, ar fi lotul ABV2856 cu vaccinul celor de la AstraZeneca. Autoritatea de reglementare a medicamentelor din UE a spus că au existat 30 de cazuri de „evenimente tromboembolice” în rândul celor cinci milioane de europeni care au primit vaccinul.
„Nu există nicio indicație că vaccinarea a cauzat aceste afecțiuni. Afecțiunile nu sunt enumerate ca efecte secundare ale acestui vaccin.
Beneficiile vaccinului continuă să depășească riscurile sale și vaccinul poate continua să fie administrat în timp ce investigația cazurilor de evenimente tromboembolice este în curs.”, a declarat joi Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), conform BBC.