După luni întregi de aşteptare, oamenii din întreaga lume au răsuflat liniştiţi când au aflat că injecţia care ar trebui îi să protejeze de coronavirus a fost aprobată. Din păcate, abia acum a fost dezvăluit adevărul despre vaccinul anti-covid. Mărturisirile au fost făcute chiar de un specialist de la OMS.
Cel mai discutat subiect al momentului, la nivel mondial, este, fără îndoială, imunizarea împotriva SARS-COV-2. Părerile sunt împărţite, însă cei care pot vorbi în cunoştinţă de cauză despre injecţia controversată sunt, cu siguranţă, specialiştii. Un cercetător de la OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii) a dezvăluit abia acum adevărul despre vaccinul anti-covid, declarând că nu există dovezi clare care să demonstreze că cei care primesc cele două doze sunt protejate 100%.
De asemenea, Soumya Swaminathan a precizat că persoanele care au fost vaccinate trebuie să poarte în continuare masca sanitară şi să respecte măsurile impuse de autorităţi privind distanţarea socială şi călătoriile.
„În acest moment, nu cred că avem dovezi în ceeea ce priveşte vreunul dintre vaccinuri, care să ateste cu certitudine că va împiedica oamenii să devină infectaţi şi să transmită boala”, a spus omul de ştiinţă şef de la OMS, într-o conferinţă de presă online.
Aşa cum era de aşteptat, declaraţiile specialistei nu au făcut altceva decât să alimenteze zvonurile conform cărora vaccinul nu are, de fapt, niciun efect asupra organismului.
Duminică, 27 decembrie 2020, România a început vaccinarea cadrelor medicale împotriva COVID-19. Până acum, 2.778 de persoane au fost injectate, dintre care doar şapte au avut reacţii adverse: durere la locul înţepăturii, febră sau mâncărime.
Autorităţile își propun să încheie, până la începutul lunii februarie, prima etapă a vaccinării. Asta înseamnă că peste 500.000 de cadre medicale vor fi imunizate. De asemenea, în următoarea jumătate de an, peste 60% din populaţia României va fi vaccinată.
“Din păcate, toți trecem printr-o pandemie și parcă am avut impresia până la momentul vaccinului că suntem într-un tunel care nu se mai termină și ne-am dorit să vedem acea luminiță. Tot ce înseamnă măsuri de prevenție rezolvă doar pe moment. Reinfectările pot să apară și acceastă soluție, chiar dacă nu va rezolva peste noapte, e ceea ce ne-am dorit”, a spus medicul Adrian Marinescu.
Astăzi, a ajuns în România şi o parte din a doua tranșă de vaccinuri anti-COVID produse de Pfizer și BioNTech. Astfel, cele 40.950 de doze vor merge spre Institutul Cantacuzino din București, dar și la centrele regionale din Brașov, Craiova, Constanța și Iași.