Adevărul despre părinții români amendați în Germania. Cum a reușit presa românească să dea la unison o poveste neverificată

Adevărul despre părinții români amendați în Germania. Cum a reușit presa românească să dea la unison o poveste neverificată
Adevărul despre povestea părinților români amendați în Germania: cum s-au întâmplat, de fapt, lucrurile?

A fost semnalată relatarea eronată a unui subiect de presă în România și Germania, țară de unde a fost preluată povestea părinților. Informația a ajuns să fie în cele din urmă puțin departe de realitate. În varianta originală se vorbește și despre o potențială amendă, nu una deja dată. Unde au greșit și jurnaliștii nemți și care este adevărul în cazul celor doi părinți români care au fost mustrați de autoritățile de peste meleaguri. Ce s-a întâmplat?

Povestea părinților români amendați în Germania: ce s-a întâmplat?

Totul a început de la un cuplu de români care a decis să călătorească în Germania alături de copilul lor minor. Un ziar cunoscut de la noi scria că adulții ar putea fi amendați pe motiv că micuțul ar fi trebuit să fie la școală.

Cei doi se aflau pe aeroportul Allgäu din oraşul german Memmingen, venind din România. Poliția germană a interogat cuplul la debarcare cu privire la scopul călătoriei și motivul pentru care minorul nu se află la cursuri.

  • Context

Oamenii legii aveau să afle ulterior că părinții încalcă dreptul de școlarizare obligatorie al copilului, în condițiile în care în țara noastră nu era vacanța școlară.

Poliția a anunțat mai apoi instituția de învățământ responsabilă din București. O astfel de lege există și în România. Mai exact, părinții ai căror copii absentează nemotivat de la ore sunt pasibili de amenzi de până la 5.000 de lei. În țara noastră însă nu a fost niciun astfel de caz spre deosebire de Germania.

Ce arată legea?

Fragmentul din lege care permite amendarea părinţilor:

„(2) Parintele sau tutorele legal instituit este obligat sa ia masuri pentru asigurarea frecventei scolare a elevului, pe perioada invatamantului obligatoriu. Nerespectarea acestei prevederi din culpa parintelui sau a tutorelui legal instituit reprezinta contraventie si se sanctioneaza cu amenda intre 500 si 5000 RON sau munca echivalenta in folosul comunitatii, prestata de parinte sau de tutorele legal instituit.

(3) Amenzile sau munca in folosul comunitatii sunt aplicate de primarie, la sesizarea directorului unitatii de invatamant. Banii astfel obtinuti pot fi utilizati exclusiv in folosul invatamantului preuniversitar.”‘

Adevărul

Cu toate astea, Inspectoratul Școlar al Municipiului București a precizat după relatarea evenimentelor pentru Edupedu.ro că a încercat să identifice școala de unde provine copilul și că nu a primit nicio notificare oficială.

Știrea de pe site-ul german www.allgaeuer-zeitung.de preciza incorect că familia trăiește în România, iar poliția a informat biroul școlar din Capitala țării noastre.

Articolul a fost corectat cu mențiunea că familia locuiește în Germania, astfel că autoritatea școlară de acolo va decide în privința amendării părinților, fără implicarea autorităților noastre.

Structura știrii inițiale eronate a apărut la scurt timp în privirile multor români din mai multe direcții.

  • Digi 24 a dat “ştirea” fără să citeze nicio sursă
  • Antena3.ro cita stiridiaspora.ro care cita alt site care, la rândul său, cita atât site-ul german, cât şi stiridiaspora.ro (!)
  • Kanal D cita ziare.com care cita site-ul german (dar, separat, şi adevarul.ro)
  • Libertatea care citează şi publicaţia germană, şi adevarul.ro.