Zile libere în plus pentru părinții din România. Legea e clară, când pot sta acasă

Zile libere în plus pentru părinții din România. Legea e clară, când pot sta acasă
Zile libere pentru părinți

Veste bună pentru părinții din România. Plenul Camerei Deputaților a adoptat proiectul de lege prin care se acordă zile libere părinților pentru supravegherea copiilor în momentul în care se suspendă activitățile din cadrul școlilor cu prezență fizică, din cauza răspândirii Covid-19.

Părinții vor avea mai multe zile libere

Proiectul de lege prevede acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor în situația limitării sau suspendării activităților didactice care presupun prezența fizică în unitățile de învățământ ca urmare a răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2.

De asemenea, zile libere vor avea și părinții sau reprezentanții legali ai copilului cu handicap grav neșcolarizat sau care au în îngrijire persoana adultă încadrată în grad de handicap sau în grad de handicap grav cu asistent personal, în condițiile limitării sau suspendării serviciilor de zi de care acestea beneficiază, scrie Agerpres.

„Se acordă zile libere unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor cu vârsta de până la 12 ani inclusiv, precum și pentru părinții care au în întreținere copii sau adulți cu handicap cuprinși într-o formă de învățământ, respectiv înscriși în cadrul unei unități de învățământ preuniversitar, inclusiv de educație timpurie antepreșcolară”, stipulează proiectul.

Prevederile se aplică părinților pentru care locul de muncă ocupat nu permite munca la domiciliu sau telemunca. Ele sunt valabile pe perioada stării de alertă și după încetarea acesteia, însă nu mai târziu de finalizarea studiilor anului școlar curent. Proiectul de lege a fost deja adoptat de Senat.

Zile libere de Rusalii 2022

Rusaliile nu au o dată fixă în care se sărbătoresc, ci se calculează în funcție de data în care pică Duminica Paștelui. Prima zi de Rusalii pică Duminica, la 50 de zile de la sărbătoarea Învierii Domnului, iar din 2010, prima și a doua zi de Rusalii sunt zile libere prin lege.

Anul acesta, Rusaliile se sărbătoresc pe 12 și 13 iunie. Prima zi cade duminica, atunci când majoritatea românilor nu lucrează, urmând ca aceștia să fie liberi luni, a doua zi, pe 13 iunie.

Dacă anul acesta Rusaliile se sărbătoresc pe 12 și 13 iunie, în anul 2023 se vor sărbători pe 4 și 5 iunie, în anul 2024 se vor sărbători pe 23 și 24 iunie, iar în anul 2025 se vor sărbători pe 8 și 9 iunie. Ele sunt zile libere declarate prin lege.