Ministrul demis al Finanțelor Publice, Florin Cițu, a făcut declarații lămuritoare cu privire la majorarea pensiilor și la contextul în care acest lucru se poate materializa. Începând cu data de 1 septembrie, este prevăzută o creștere de 40% a pensiilor.
Banii trebuincioși pentru mărirea pensiilor sunt incluşi în bugetul pe anul acesta, iar „legislaţia este respectată”, susține Florin Cițu. O modificare a actului normativ ar fi posibilă numai în cazul în care ar exista riscul ca țara noastră să intre în recesiune.
Fiind chestionat pe această temă, fostul ministru a transmis următoarele: „Să presupunem că există riscul ca România să intre în recesiune. Nu vă interesează că ar da faliment zeci de mii de firme şi că ar intra oamenii în şomaj? Dacă România intră într-o criză economică, avem mai multe probleme: o să avem şomaj, o să avem bani mai puţini la venit. Banii sunt în buget, legislaţia este respectată”.
Ministrul demis al Finanțelor, și propunerea de premier a Președintelui Klaus Iohannis, nu a pierdut ocazia de a-i ataca pe social democrați, declarând că aceștia au aprobat legea privind majorarea pensiilor fără să aibă o sursă de finanțare concretă.
„În legea pensiilor – şi aici vedeţi iresponsabilitatea şi incompetenţa celor de la PSD, pentru că au trecut o lege a pensiilor prin Parlament care arată un impact negativ de 24 de miliarde de lei în 2020. A trebuit să preiau această gaură de 24 de miliarde, să fac rost de bani să-i pun în buget. Despre asta vorbim”, transmite Cițu.
Analistul economic Adrian Bența este de părere că situația actuală ar putea conduce către o criză de ordin financiar, iar specialistul economic Mircea Coșea crede că majorarea pensiilor devine un obiectiv greu de atins, potrivit Impact.ro.
„Mărirea pensiilor cu 40% la 1 septembrie devine un obiectiv foarte greu de atins. Este unul dintre cele mai complicate momente pe care le parcurge România în ultimii 10-15 ani din punct de vedere economic”, a declarat analistul economic, Mircea Coșea.