Se dau bani în plus la aceste pensii. Ce pensionari ar primi acum mărire, după recalculare

Se dau bani în plus la aceste pensii. Ce pensionari ar primi acum mărire, după recalculare
Cum se depun actele pentru pensionare, în perioada stării de urgență. Anunțul Casei de Pensii

Pensiile de invaliditate, care se cuvin persoanele ce nu au împlinit vârsta standard de pensionare, care și-au pierdut total ori cel puțin jumătate din capacitatea de muncă, dar care au realizat stagiul de cotizare, în condițiile legii, vor fi revizuite din oficiu. Ce bătrâni ar primi acum mărire, după recalculare?

Se dau bani în plus la aceste pensii. Ce pensionari ar primi acum mărire, după recalculare?

Pensiile de invaliditate care au devenit pensii pentru limită de vârstă înainte de 10 februarie 2020 vor fi revizuite din oficiu, potrivit anunțului făcut de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Mai clar, în urma deciziei Curții Constituționale a României (CCR) nr. 702/2019, publicată în Monitorul Oficial pe 10 februarie 2020, indicele de corecție privind calculul venitului pensionarilor se aplică și pensiilor de invaliditate, conform unui comunicat de presă publicat de CNPP.

Se dau bani în plus la aceste pensii. Ce pensionari ar primi acum mărire, după recalculare
Pensiile de invaliditate, revizuite din oficiu

Având în vedere că deciziile Curții Constituționale își produc efectele de la data publicării acestora, înseamnă că pensiile de invaliditate care au devenit pensii pentru limită de vârstă anterior datei publicării deciziei CCR, 10 februarie 2020, vor fi recalculate din oficiu. Așadar, unele dintre aceste pensii ar putea crește în cazul în care noile valori obținute în urma recalculării sunt mai mari decât cele aflate în plată.

Ce spune legea?

Legea nr. 263/2010, „punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărțirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare”.

Același canon arată că indicele de corecție este calculat ca raport între 43,3% din câștigul salarial mediu brut realizat pe anul trecut și valoarea punctului de pensie. În prezent, punctul de pensie este 1.256 de lei, urmând ca acesta să tot crească. Astfel, în septembrie 2020 va mai avea parte de o majoritate până la 1.775 de lei, urmânc ca până în anul 2021 să ajungă la valoarea de 1.875 de lei, notează avocatnet.ro.