Florin Cîțu, „tun” de zeci de milioane de euro. Ce datorii a făcut acum Ministrul de Finanțe

Florin Cîțu, „tun” de zeci de milioane de euro. Ce datorii a făcut acum Ministrul de Finanțe
Cîțu, reacție după ce Lia Olguța Vasilescu l-a jignit public. Ce spune, după umilința îndurată VIDEO

Florin Cîțu a redeschis luni o emisiune de titluri scadentă în iulie 2025 şi a împrumutat 300,9 milioane de lei la o dobândă anuală de 3,57%. Suma împrumutată de Ministerul de Finanţe devansează cu 300,9 milioane de lei valoarea nominală a emisiunii. Șase dealeri primari au participat la licitație.

Cîțu, tun de zeci de milioane

1,1 miliarde de lei reprezintă volumul total al cererii, din care ofertele competitive au însumat 1,07 miliarde de lei, iar ofertele necompetitive 90,9 milioane de lei. Rata cuponului a fost de 3,65%, iar randamentul până la maturitate aferent preţului acceptat a fost de 3,59%.

În prima săptămână a  acestei luni, Florin Cîțu a atras 920,3 milioane lei prin titluri scadente în septembrie 2031 şi 838,2 milioane lei prin obligaţiuni cu scadenţa în decembrie 2022 la costuri medii anuale de 4,32%, respectiv 3,12%, iar, în această săptămână, Ministerul de Finanţe a stabilit două licitaţii cu titluri scadente iulie 2025 şi octombrie 2034 în volum de 575 milioane lei, fiecare. Valoarea totală a licitațiilor programate pentru luna martie este de cinci miliarde de lei, pe piaţa internă.

Pe ce se duc banii…

Ministrul de Finanțe a explicat, în februarie, de ce instituția pe care o conduce trebuie să facă aceste împrumuturi de miliarde de lei. Potrivit acestuia, există două motive: primul ar fi deficitul bugetar estimat pentru acest an, iar cel de-al doilea plata împrumuturilor care vin la scadență din anii anteriori.

Ministrul de Finanțe justifică împrumuturile de miliarde de lei
Ministrul de Finanțe justifică împrumuturile de miliarde de lei

„Transparență 100%! În luna februarie MF a anunțat că are în plan să împrumute 5 miliarde lei. Bineînțeles este vorba de o țintă. Totul depinde de condițiile pieței iar suma finală poate să fie mai mare sau mai mică. Dar de ce trebuie să se împrumute MF? Două motive:
– deficitul bugetar ESTIMAT pentru acest an
– plata împrumuturilor care vin la scadența din anii anteriori.
De aceea eu doresc surplus la buget. Să plătesc împrumuturile făcute de socialiști din surplus și să nu fie nevoie să mă împrumut din nou. Lucrurile sunt simple și mă miră că există confuzie și nu doar la socialiști”, a scris Florin Cițu pe pagina sa personală de Facebook.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI