Acuzații grave la adresa Angelei Merkel și Barack Obama. Cum l-ar fi ajutat pe Vladimir Putin: „Este direct responsabilă“

Acuzații grave la adresa Angelei Merkel și Barack Obama. Cum l-ar fi ajutat pe Vladimir Putin: „Este direct responsabilă“

Războiul dus de Rusia în Ucraina continuă. La 72 de zile de la invazia declanșată de Vladimir Putin, mai multe bombardamente s-au înregistrat în Dnipro și Zaporojie. Garry Kasparov, unul dintre cei mai mari jucători de șah din istorie, a vorbit despre conflictul militar, declarând că o parte din vină pentru situația actuală o poartă Angela Merkel, fostul cancelar al Germaniei, și Barack Obama, fostul președinte al SUA. Mai multe detalii, în continuare.

Acuzații dure adresa Angelei Merkel și a lui Barack Obama

Garry Kasparov, un opozant al regimului de la Kremlin, a vorbit, din nou, despre războiul din Ucraina, declarând că printre responsabilii de această situație se numără și Angela Merkel, fostul cancelar al Germaniei, și Barack Obama, fostul președinte al Statelor Unite ale Americii.

„Cred că a sosit momentul pentru ca mulți lideri mondiali, precum Barack Obama, Angela Merkel, să vorbească acum. Eu vreau să aud de la Angela Merkel – ea era în Germania, era cancelarul Germaniei și, de fapt, liderul Europei. Și a făcut de fapt totul pentru a face Europa dependentă de gazele rusești. Ea este direct responsabilă de politicile agresive ale lui Putin, pentru că ea a împiedicat Europa de la a găsi surse de aprovizionare“, a început Kasparov.

„16 ani (nr. Merkel l-ar fi tolerat pe Putin)! Dacă s-ar fi numit agent rus, sigur că nu era, dar ce ar mai fi putut face să îl ajute pe Putin? Este rezultatul unei, unii spun naivități, eu aș spune că este interesul rece de afaceri, cu un dispreț total față de realitățile politice“, a continuat el.

Renumitul șahist a mai spus că „poți să separi tu Nord Stream 2 de politică, dar Putin nu o face și n-a făcut-o niciodată“.

„Vreau să aud pe Angela Merkel. Trebuie să meargă la Kiev să-și ceară scuze. Vreau să îl aud pe Barack Obama, care e încă pe aici, dar pretinde că nu are nimic de-a face cu ceea ce se întâmplă. Și mulți politicieni din Europa. Încă nu își recunosc vina că l-au făcut pe Putin cine este astăzi“, a evidențiat Garry Kasparov.

Citește și: Ce se va întâmpla cu Rusia după decăderea lui Vladimir Putin. Un general ucrainean a făcut anunțul: „Acesta este sfârșitul“

„Oricine susţine acest război criminal merită să plătească“

Opozantul regimului lui Putin a avut, de asemenea, un mesaj categoric la adresa sportivilor care-l susțin pe liderul de la Kremlin.

„Am fost întrebat mereu despre participarea sportivilor ruşi la competiţii. Eu consider că oricine susţine acest război criminal merită să plătească acest preţ. Sportivii ruşi ar trebui acceptaţi cu o singură condiţie: să semneze scrisori publice prin care să condamne războiul.

Orice sportiv care arată susţinere faţă de războiul lui Putin trebuie interzis şi exclus din competiţiile sportive! Este un preţ de plătit pentru că ştim ce s-a întâmplat în Germania acum 80 de ani. De aceea susţin suspendarea sportivilor şi mă aştept ca Federaţia Internaţională de Şah să menţină această decizie“, a mai spus Kasparov.