28 mai 2024 | 13:47

Actul care îți crește pensia la recalculare. Pensionarii din România trebuie să știe de acest document, până când trebuie completat

Utile
Actul care îți crește pensia la recalculare. Pensionarii din România trebuie să știe de acest document, până când trebuie completat
Actul care îți crește pensia la recalculare. Pensionarii din România trebuie să știe de acest document, până când trebuie completat

Mulți dintre pensionarii români trebuie să depună o serie de adeverințe dacă vor să încaseze o pensie mai mare la recalculare. Aceste documente trebuie depuse pentru calcularea veniturilor nepermanente (prime, sporuri, ore muncite noaptea, sâmbăta sau suplimentar). Iată ce trebuie să știe pensionarii din România.

Documentul care îți crește pensia la recalculare

Veniturile menționate în rândurile de mai sus nu au fost luate în considerare la recalcularea pensiei, în cazul celor care s-au pensionat înainte de 2001. Prin urmare, acestea nu au fost considerate nici contribuții la pensie. Așadar, dacă vor să încaseze o pensie mărită, pensionarii trebuie să depună personal unele adeverințe la Casa de Pensii.

Reamintim că doar persoanele care s-au pensionat înainte de 2001 le pot depune. Acest lucru se poate face și după data de 1 septembrie 2024, însă nu mai târziu de 1 martie 2025. Solicitanții trebuie să aducă adeverințe de la angajatori.

Acestea trebuie să ateste că au primit sporuri, prime, au făcut ore suplimentare, în weekend sau pe timp de noapte. În lipsa documentelor menționate, sporurile sau orele suplimentare nu vor fi luate în considerare la recalcularea pensiei.

Actul care trebuie completat

Pentru calcularea veniturilor nepermanente realizate până în aprilie 2001, pensionarii trebuie depună o cerere scrisă pentru adeverința de venituri, în conformitate cu Ordinul Nr. 487/2021 din 31 mai 2021 privind efectuarea operațiunilor de evaluare a pensiilor din sistemul public, emis de Ministerul Muncii si Protecției Sociale in Monitorul Oficial nr. 609 din 18 iunie 2021.

”Pensionarii sistemului public de pensii pot prezenta casei teritoriale de pensii competente adeverințe eliberate de către unitatea angajatoare ori de către deținătorul legal al arhivei, prin care se certifică venitul lunar realizat, brut sau net, după caz, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001”, potrivit legii.

Cine poate depune documentele

Până în anul 1977, CAS-ul s-a plătit pe salariul brut din statul de plată. Acesta cuprindea salariul pentru orele lucrate în regie, salariul realizat în acord individual, sporurile cu caracter permanent – de vechime, condiții grele, sporurile cu caracter nepermanent adică sporul de noapte sau în sărbători.

În perioada 1977 – 1990, de la salariul brut s-a trecut la salariul net. Acest lucru s-a realizat prin scăderea din salariul brut a CAS-ului și impozitului aferente. Ei bine, în statul nu mai apar reținerile respective, plata făcându-se de către angajator. Pentru perioada menționată, instituțiile statului ar trebui să facă anumite precizări cu privire la modul în care se face calcularea pensiei.

Asta pentru ca pensionarii să nu mai fie nevoiți să umble pe drumuri. Ulterior, între anii 1990 și 2001 s-a revenit la principiul de dinainte de 1977. De menționat este și faptul că, începând cu 2021 nu mai este necesară nicio adeverință în acest sens.

Parteneri
Adevărul despre dispariția gemenilor din Târgu Jiu. Tatăl celor doi copii a spus totul despre adolescenți
Redactia.ro
Cine are prioritate într-o astfel de intersecție. Puțini șoferi cunosc răspunsul corect
Click.ro
O femeie care primea zilnic peste 100 de apeluri cu număr ascuns a descoperit că cel care o suna era soțul ei. Explicația bărbatului
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Băsescu și Constantinescu, obiceiuri culinare ciudate, la Cotroceni
EVZ.ro
Bogdan de la Ploiești a anunțat despărțirea de Cristina Pucean! „Nu a fost vorba de trădare, înșelat”. De ce ar fi ajuns la separare din nou
Spynews
Plata cu cardul. Se dau banii înapoi. Anunț pentru românii care plătesc mereu cu cardul bancar
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
TRUMP scoate ATU-UL campaniei! ÎNTÂLNIREA surpriză care îl va ÎNFURIA pe PUTIN
Mediaflux
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro