Știi despre acest secret culinar surprinzător? Un fruct care poate atinge dimensiunea unui pepene, cu o gamă variată de arome. Chiar dacă este puțin cunoscută, acesta este cel mai mare fruct din lume și crește în regiunile tropicale ale subcontinentului Indian, în. Tailanda, Malaezia sau Indonezia.
Cu o greutate impresionantă de până la 50 de kilograme, jackfruit-ul, cunoscut și sub numele de yaca, este deținătorul titlului de cel mai mare fruct din lume.
Cu toate că greutatea sa medie se situează între 30 și 35 de kilograme, acest fruct are rădăcini în pădurile tropicale din Asia și și-a câștigat renumele în întreaga lume în ultimii ani.
Vezi și: Ingredientul de aur care te scapă de pesticidele de pe fructe. Vei mânca cele mai sănătoase alimente
Aceste fructe cresc în arbori măreți care ating înălțimi de până la 20 de metri și pot produce peste o sută de fructe pe an.
Jackfruit-ul are o coajă aspră și rezistentă, decorată cu protuberanțe și o paletă de culori care variază de la verde la galben.
Este folosit în întregime, deoarece atât pulpa sa delicioasă și cărnoasă, cât și semințele aflate în interiorul său sunt comestibile.
La maturitate, este tăiat în două pe lungime, se extrage miezul și se separă pulpa și semințele.
Pulpa de jackfruit, de culoare galbenă, impresionează prin gustul său distinctiv, care îmbină note de banane, mango, kiwi, piersici, ananas, pepene și guanabana.
Acest amestec de arome este atât de variat, încât fructul este adesea numit „fructul celor 7 arome”.
Este o combinație de șapte arome, iar fiecare persoană o percepe în mod diferit, în funcție de propriul său gust.
Nutriționiștii spune că jackfruit-ul este bogat în carbohidrați (20,7 g) și fibre (2,15 g).
Fibra contribuie la protejarea mucoasei colonului, prevenind acumularea substanțelor chimice care ar putea declanșa cancerul.
În plus, acest fruct conține vitamine esențiale, cum ar fi tiamina și vitamina C, care întăresc sistemul imunitar împotriva infecțiilor.
Jackfruit-ul poate fi consumat sub formă de bucăți sau poate fi folosit în preparate dulci sau sărate, cum ar fi gemuri, înghețate, clătite, plăcinte, tocănițe, etc.
Datorită gustului său neutru și texturii sale moi, acesta este o opțiune populară pentru persoanele vegetariene și vegane. Pulpa fructului poate fi condimentată, amestecată cu alte legume și formată în chifteluțe, burgeri sau multe altele pentru o dietă vegană.