Românii sunt mari consumatori de carne, însă vor fi privați de la consumul unui anumit tip de carne. Această carne este interzisă în România începând de astăzi. S-a dat lege! Legea cărnii a fost modificată astfel încât în țara noastră acest tip de carne să fie complet interzisă.
Senatorii din comisia de agricultură au modificat ieri Legea cărnii, în așa fel încât carnea creată în laborator să nu poată fi comercializată în magazinele sau restaurantele din România.
”Suntem hărăziți de bunul Dumnezeu să avem încă o agricultură spre tradițional, să avem ce produce. Românii cresc porci pe bătătură, mănâncă cârnați”, a declarat George Scarlat, președintele comisiei de agricultură din Senat.
Legea are însă și alte prevederi, cum este aceea pentru produsele din raft, fie carne brută, fie mezeluri, comercianții trebuie să afișeze pe etichetă țara de proveniență. Senatorii spun că multe magazine păcălesc oamenii cu afișe ”produs în România”, iar produsele nici măcar nu sunt 100% din carne.
Citește și: Care este cea mai sănătoasă carne
Parlamentarii au mers mai departe și au propus în Legea Cărnii ca și în meniurile restaurantelor, pizzeriilor și ale fast-foodurilor să scrie de unde provine carnea pe care o utilizează.
Pentru cei care nu vor respecta noile reguli, amenzile pleacă de la 20.000 de lei. Însă, până să fie aplicată, Legea Cărnii trebuie să primească și votul în plenul celor două camere. Acum, doar în America, Canada și în Singapore se permite comercializarea și consumul de carne artificială.
Astfel, Burger King a devenit primul lanţ global de restaurante fast food care vinde clienţilor săi produse din ”carne“ artificială, obţinută exclusiv din plante. Burgerii din ”carne“ artificială sunt furnizaţi de firme tip startup, ca de pildă Impossible Foods sau Beyond Meat, ambele fiind sprijinite de Bill Gates, fondatorul Microsoft.
Compania Impossible Foods din Silicon Valley şi-a lansat burgerii din carne artificială în anul 2016, inclusiv în restaurante de top din New York, precum Momofuku Nishi. Apoi, au urmat parteneriate cu peste 5.000 de restaurante din SUA, dar și din Asia.
„Sunt o mulţime de oameni care ar vrea să mănânce burgeri în fiecare zi, dar nu neapărat vor să mănânce carne“, spunea în 2019 Chris Finazzo, preşedintele diviziei pentru America de Nord a companiei Burger King.
Citește și: Ce conține carnea sintetică, de fapt
Studiile arată că doar 9% dintre oameni cumpără burgeri din ”carne“ artificială obţinută din plante pentru că sunt vegetarieni. Restul de 90% sunt oameni care obişnuiesc să consume carne, însă caută o alternativă mai sănătoasă, mai arată studiul realizat de Burger King, citat de Associated Press.