Un avion cargo s-a prăbușit, sâmbătă seara, în Grecia. Toți pasagerii aflați la bord au murit. La scurt timp după producerea tragediei aviatice, au apărut speculații legate de războiul din Ucraina. Aeronava model Antonov An-12 decolase ziua din oraşul sârbesc Nis şi se îndrepta spre Bangladesh. În cădere, avionul a distrus mai mulţi stâlpi de electricitate, satele din apropiere rămânând temporar fără curent.
Tragedie aviatică în nordul Greciei. Un avion cu 11,5 tone de muniție s-a prăbușit în apropierea satului Paleochori, la aproximativ 40 de kilometri de aeroport. Toți cei opt oameni aflați la bord au decedat. Se pare că pilotul ar fi cerut permisiunea de a efectua o aterizare de urgenţă în Kavala (nord-est), din cauza problemelor la motor, însă nu a mai apucat. Martorii au relatat mai multe explozii după accident.
La fața locului au intervenit pompierii şi serviciile de urgenţă, dar s-au retras, în aşteptarea sosirii unor echipe speciale, după ce doi salvatori au fost transportaţi la spital din cauza problemelor respiratorii. Jurnaliștii și localnicii strânși în jurul craterului au primit ordin să evacueze zona, din cauza încărcăturii periculoase transportate de avion.
Comisia pentru energie atomică din Grecia a folosit drone pentru a se putea apropia de epavă, ţinând cont de toxicitatea încărcăturii sale. Potrivit postului de televiziune ERT, Antonov An-12 era exploatat de o companie aeriană ucraineană. Sătenii de pe o rază de doi kilometri au fost sfătuiţi de Protecţia Civilă elenă să ţină ferestrele închise şi să nu pornească aparatele de aer condiţionat.
Flightradar24 a arătat că avionul, operat de compania Meridian, survolase în zona peninsulei Halkidiki înainte de a se întoarce şi a se îndrepta spre Kavala. Duminică, 17 iulie, ministrul sârb al Apărării, Nebojsa Stefanovic, a declarat că aeronava prăbușită transporta, de fapt, 11,5 tone de echipament militar, iar destinația sa finală era Bangladesh, notează Amna.gr. Modelul Antonov An-12 a încărcat echipamentul militar în aeroportul Constantin cel Mare din orașul Nis și a decolat la ora 20:40 (21:40 ora Greciei) spre Dhaka, Bangladesh, cu escale la Amman și Riad, a explicat Stefanovic.
Oficialul sârb a ținut să evidențieze că încărcătura avionului consta din rachete de antrenament cu mortar exportate de o companie privată, iar cumpărătorul era Ministerul Apărării din Bangladesh, dar și că procesul de export de muniție este legal.