Încă de anul trecut vremea, la nivelul întregii țări, a fost mult mai blândă față de aceeași perioadă din anii trecuți. Suntem deja în luna februarie a anului 2020 și, în unele zone, temperaturile au ajuns și la 17 – 18 grade celsius, în condițiile în care nu am avut parte de ninsori, poate doar în zonele montane.
În condițiile în care ANM a anunțat pe, aproape, întreg teritoriul temperaturi ridicate pentru acest interval, astăzi revine cu un comunicat emis pentru alerte de Cod Galben și portocaliu de ninsori și precipitații abundente.
Asta se întâmpla ieri, pe 4 februarie, dar și astăzi, la nivelul județelor Maramureș, Suceava și Harghita, unde ninsoarea s- manifestat abundent îngreunând traficul. Potrivit ANM, vor continua să cadă precipitaţii şi ninsori în orele ce urmează, iar vremea se va răci accentuat începând de miercuri în acste județe. Viscolul a pus stăpânire pe județele amintite mai sus, traficul, de exemplu, pe Drumul Național 15, din Harghita, fiind deja bloct de mai multe camioane. Tot în Harghita, pe Drumul Național DN 13 B, cei de la ANM și autoritățilelocale, anunțau că se circulă greu, în condiții de iarnă.
„În contextul atenționărilor meteorologice Cod Galben și Cod Portocaliu, care vizează intensificări ale vântului, ninsori viscolite și cantități însemnate de precipitații, valabile în intervalul 04.02.2020, ora 13:00 – 06.02.2020, ora 10:00, în 39 de județe ale țării, la această oră, nu sunt drumuri naționale sau județene cu circulația întreruptă”, informează autorităţile.
În cealaltă parte a țării, în Nord și Nord-Este, în județul Suceava, pe Drumul Național DN 17, la Pasul Tihuța, carosabilul este aproape impracticabil datorită precipitațiilor sub formă de ninsoare și datorită vântului puternic, care bate în rafală.
Tot în ultimele 24 de ore și în județul Bistrița Năsăud traficul a avut de suferit din cauză precipitațiilor sub formă de ninsoare și a carosabilului umed.
În aceleași condiții s-a circulat și în Covasna, pe DN 13 E, în Maramureș, pe DN 18, iar pe malul mării, din cauza rafalelor puternice de vânt au fost suspendate manavrele de încărcare-descărcare în Portul Midia și la Bara Sulina.
În contextul fenomenelor de vreme rea prognozate pentru această perioadă, în ultimele 24 de ore, peste 4.600 de pompieri au intervenit în sprijinul autorităților și populației din zonele aflate sub incidența acestora.
Vremea nefavorabilă a impus intervenția promptă a pompierilor militari în 10 localități din 8 județe (BH, BN, CT, HR, MS, SJ, SV și TL), unde s-a intervenit pentru evacuarea apei din 4 beciuri, îndepărtarea a 2 zăpoare și degajarea a 5 copaci și a 4 stâlpi de telefonie căzuți pe carosabil, fără ca aceste incidente să genereze victime în rândul cetățenilor.
Totodată, 9 autotrenuri, care nu au mai putut înainta din cauza carosabilului alunecos, au fost deblocate. Din cauza precipitațiilor (sub formă de ninsoare) și a poleiului format pe carosabil, traficul rutier pe 3 drumuri naționale (DN 15/HR, DN 13B/HR și DN 17/SV) și pe 1 drum județean (DJ 108G/SJ) a fost afectat. Echipaje specializate au fost mobilizate în teren, pentru remedierea situației și reluarea circulației în condiții normale. Totodată, din cauza vântului puternic au fost suspendate, temporar, manevrele în Portul Midia și în Bara Sulina.
Pentru optimizarea reacției la solicitările cetățenilor din zonele afectate, în 9 județe (AG, BH, BN, CS, CJ, HD, MM, SJ și TM) au fost activate grupele operative. De asemenea, pentru gestionarea cu eficiență a potențialelor efecte, în cele 4 județe aflate sub avertizarea de cod portocaliu (BN, CS, HD și MM) au fost organizate ședințe extraordinare ale Comitetelor Județene pentru Situații de Urgență. La acest moment, nu sunt intervenții în desfășurare pentru înlăturarea efectelor hidrometeorologice, însă pompierii militari rămân la datorie pentru monitorizarea situației și aplicarea măsurilor imediate în caz de nevoie.
Având în vedere că atenționările meteorologice ce vizează intensificări ale vântului, ninsori viscolite în zonele montane, Moldova și local în Muntenia și Dobrogea sunt în vigoare până în cursul zilei de mâine, evoluția situației este atent monitorizată de Centrul Operațional Național al IGSU și, în funcție de dinamică, vor fi dispuse măsurile imediate pentru înlăturarea și limitarea potențialelor efecte.