Mucurile de țigară sunt aruncate pe stradă în număr foarte mare, poluând mediul. Ele nu sunt deșeuri biodegradabile și deci eliberează substanțe toxice care afectează sănătatea oamenilor. Dacă ești o persoană fumătoare, ține cont să nu arunci pe jos mucurile de țigară, întrucât sunt nocive pentru mediul înconjurător. Iar dacă, în schimb, torni apă peste ele, vei descoperi și un truc util. Iată despre ce este vorba!
Mucurile de țigară pot fi utile dacă vrei să scapi de invazia de insecte din casă. Ele trebuie lăsate însă la înmuiat, peste noapte, într-un pahar cu apă. După doar o oră de contact cu apa, acestea eliberează cadmiu, plumb și arsenic, rezultând un cocktail toxic care se poate pulveriza după ce ai îndepărtat mucurile de țigară din apă, ca să ții insectele la distanță.
Un alt truc visează scrumul de țigară. Spre exemplu, atunci când îți vopsești părul, colorantul ajunge și pe piele. Dacă freci pielea cu vată umedă, înmuiată în scrum de țigară, pata se îndepărtează în câteva secunde.
Un grup de oameni de știință chinezi a afirmat că din mucurile de țigară se poate extrage un amestec de substanțe chimice cu proprietăți anticorzive. Circa 4,5 trilioane de chiștoace sunt aruncate în fiecare an si constituie un factor important de poluare. Resturile acestea pot să supraviețuiască la 15 ani în apa oceanelor, iar chimicalele din ele au un efect toxic asupra peștilor.
În plus, înmuierea în apă a chiștoacelor, oamenii de știință chinezi au extras nu mai puțin de nouă substanțe chimice diferite (printre care și nicotina), iar amestecul care s-a obținut s-a dovedit a fi foarte eficient pentru a proteja împotriva coroziunii țevile de otel folosite în industria petrolieră.
Cercetătorii australieni au descoperit și ei o metodă prin care mucurile de țigară se pot elimina fără afectarea mediului. Oamenii de știință au încapsulat mucurile de țigară în bitum și ceară de parafină, ce blochează substanţele chimice toxice și le împiedică să curgă în asfalt şi să producă poluarea.
Micile pacheţele au fost apoi introduse în amestecul de asfalt fierbinte. Ei au observat nu doar că materialul face faţă traficului intens, ci ele și captează şi mai puţină căldură de la Soare.
Despre mucurile de țigară trebuie să știi că fiecare are în componență toxine reprezentate de nicotină și pesticide. Odată ajunse în ecosistem, ele pot avea un rol dăunător.