Cum să faci cel mai bun piure de cartofi? Deși pare un preparat foarte ușor de făcut, are câteva secrete care îl fac mai delicios. O gospodină a pus în el un gălbenuș de ou. Acesta poate fi servit de micuții de peste 5 luni sau de invitații tăi de duminică. Cu siguranță vei reuși să îi surprinzi plăcut pe prietenii tăi cu un preparat pe care îl făcea și bunica, dar puțin reinventat. Ce mai poți adăuga în el și cum trebuie gătit ca la carte?
Piureul de cartofi este unul din preparatele prezente în viața noastră încă din copilărie. Cu toții am mâncat cel puțin într-o duminică un prânz compus din: piure, ostropel de pui în sos roșu și o salată de primăvară.
Desigur că nu trebuie să ne oprim la rețeta clasică. Mai mulți chefi au descoperit feluri diverse de a-l servi și a-l combina cu alte produse.
Acesta este delicios doar cu lapte și unt, dar și cu bucăți de bacon sau ceapă verde în el ori verdeața clasică: pătrunjel, mărar. Există o variantă specială care poate fi servită și de cei mai micuți invitați la masa de duminică. Copiii de peste 5 luni cu siguranță îl vor aprecia.
3 cartofi
o linguriță de sare
60 ml lapte
un gălbenuș de ou fiert tare
Curăță cartofii de coajă, spală-i bine și pune-i la fiert în apă cu sare și puțin ulei pentru 30 de minute. După ce bagi furculița în ei pentru a-i testa, scoate-o și pasează totul.
Omogenizează apoi gălbenușul de ou fiert tare cu laptele și dacă este nevoie și puțină apă în care au fiert cartofii. Specialiștii recomandă ca pentru o textură mai fină să dai piureul printr-o sită, ulterior să îl servești.
Dacă îl vor consuma copiii mai mari sau adulții de la masă, poți să te joci și cu alte ingrediente. Adaugă bucăți de bacon prăjit înainte, diverse legume călite (puține) sau ceapă proaspătă/verdeață.
Un farmacist al armatei franceze pe nume Antoine-Augustin Parmentier a fost capturat de soldații prusaci în timpului războiului de șapte ani de la mijlocul secolului al XVIII-lea. Bărbatul a fost nevoit să trăiască pe rații de cartofi, fiind prizonier de război.
El a schimbat percepția tuturor despre cartofii despre care se credea că sunt furaje pentru vite și cauzează lepră la oameni. Cea care a publicat una din primele rețete de piure de cartofi a fost Hannah Glasse, în cartea ei din secolul al XVIII-lea.