Nu contează câtă experiență ai în bucătărie, cu toții suntem expuși unui risc ce ne poate lăsa cu mâncarea gătită incomplet și casa plină de fum. Încurajată de un profesor de gastronomie, o gospodină a pus sare în cuptor când făcea o plăcintă. A descoperit astfel un truc genial.
De câte ori nu ți s-a întâmplat ca în timp ce ai un preparat la cuptor să te trezești că bucătăria și poate întreaga locuință este inundată de un fum dens și urât mirositor? În astfel de situații, nu ai de ales, trebuie să oprești cuptorul și să încerci să aerisești casa cât mai repede, înainte ca mirosul să intre în haine, fotolii, canapele, perdele. Din nefericire, mâncarea pe care ai fi vrut să o pui pe masă pentru familie sau musafiri este compromisă.
Este un scenariu pe care nu și-l dorește nimeni, dar care este aproape inevitabil. În timpul procesului de gătire, din vasul în care am pus preparatul – fie că este o friptură sau o prăjitură cu mult sirop – câteva picături de sos sau sucuri se vor scurge din tavă și vor ajunge pe fundul cuptorului. Pe măsură ce temperatura crește, vor produce fumul nedorit.
O gospodină care pregătea o plăcintă s-a confruntat cu situația descrisă mai sus. Pentru că nu a vrut sub nicio formă să închidă focul – ceea ce ar fi însemnat că muncise degeaba pentru desert – a decis să încerce un sfat pe care îl primise de la un prieten care era profesor de gastronomie. A luat o cantitate generoasă de sare în pumn, a deschis ușa cuptorului și a aruncat-o peste petele de pe fundul aparatului din care începuse să iasă fum. Peste doar cinci minute, nu mai era nicio urmă a haosului ce era pe cale să se declanșeze.
Citește și: De ce să pui orez în colțurile casei, de fapt. Trucul genial care îți poate schimba viața
Trucul a fost explicat de Gavin Sacks, profesor de gastronomie la Cornell.
Oxigenul este esențial pentru o reacție de combustie (care este ceea ce produce fum) și atunci când înăbușiți o „scurgere” în cuptor cu sare (sau bicarbonat de sodiu) creați o barieră între aceasta și oxigen, prevenind astfel apariția unei reacții de ardere.
Principiul de acțiune este același cu cel din spatele stingătoarelor și păturilor de incendiu. Și, deoarece cuptoarele convenționale nu pot ajunge la temperatura minimă de ardere a sării, puteți continua să gătiți și pur și simplu să vă ocupați de petele lăsate de scurgeri când ați terminat de gătit.