A pus oțet peste carnea pentru friptură și apoi a așteptat. Ce s-a întâmplat când a gătit-o

A pus oțet peste carnea pentru friptură și apoi a așteptat. Ce s-a întâmplat când a gătit-o
A pus otet peste carnea pentru friptura si apoi a asteptat. Ce s-a intamplat apoi cand a gatit-o

Carnea pentru friptură necesită o atenție deosebită, pentru ca rezultatul să fie cel dorit: o mâncare fragedă și suculentă. De foarte multe ori, friptura preparată în tigaie sau pe grătar iese ba prea arsă, prea crudă. Din fericire, există anumite trucuri ai marilor bucătari pe care fiecare gospodină trebuie să le știe. Iată ce se întâmplă dacă pui oțet peste carnea pentru friptură.

Ce trebuie să știi în momentul în care vrei să faci o friptură fragedă și aromată

Toată lumea știe că bucățile de carne trebuie puse la marinat peste noapte, pentru ca friptura să fie cât mai fragedă. Numărul de ore nu este specificat, însă. De asemenea, sosul pentru marinadă trebuie să conțină anumite ingrediente care fac minuni în cazul bucăților de carne.

Potrivit profesorului de gastronomie moleculară Dan Vodnar, procesul de marinare este unul simplu. Bucățile de carne se ung cu un sos format din oțet, ulei, ierburi etc. Doar așa friptura devine fragedă și aromată, pe placul întregii familii. Așadar, principalele elemente-cheie pentru o marinadă sunt oțetul, condimentele și timpul. Oțetul are un rol foarte important la marinarea cărnii. Este, de fapt, un acid care relaxează tesutul conjunctiv.

Secretul celei mai bune fripturi, dezvăluit de un specialist

Friptura de pui, porc, vită sau miel devine fragedă prin marinare deoarece fibrele musculare și agregatele de proteine se disociază încet, mai dezvăluie profesorul de gastronomie moleculară Dan Vodnar.

La fel de important în procesul de frăgezire a cărnii este timpul. Expresia “peste noapte” se referă la o durată de 8-10 ore, chiar 12 ore.

„Desigur că această durată depinde de dimensiunile produsului marinat și de tipul de carne, dar nu are nicio legătură cu momentul zilei, noapte sau zi”, a precizat profesorul.

De ce să pui oțet peste carne. Cel mai tare truc din bucătărie!

Pentru a frăgezi carnea cât mai bine, folosește oțet. Iată cum trebuie să procedezi. Ai nevoie de o oală mare, în care să încapă cantitatea de carne dorită. De asemenea, îți trebuie următoarele ingrediente:

900 de ml apă rece
100-150 ml oțet de vin
o sticlă de 750 ml vin alb demisesc
boabe de piper
3-4 frunze de dafin
3-4 căței de usturoi
câteva felii de ceapă albă
zeama de la o lămâie
sare după gust
boabe de coriandru ușor zdrobite.

Lasă carnea în acest amestec peste noapte. A doua zi, scoate carnea de acolo, șterge-o bine cu un prosop de bucătărie și bag-o la cuptor. Va fi un deliciu!