Dacă sunteți pasionat de grădinărit, este posibil să fi auzit că puteți schimba culoarea florilor hortensiei ajustând pH-ul solului. Dar există ceva mai mult decât atât. În primul rând, nu toate hortensiile produc flori albastre. Hortensiile cu flori albe sau crem, precum hortensiile Annabelle, hortensiile cu frunze de stejar și membrii familiei PeeGee, pot produce doar flori albe sau crem. Uneori, florile lor capătă o nuanță roz la sfârșitul sezonului. Dar dacă folosim cenușă, am putea descoperii adevărate miracole, când vine vorba de hortensii.
Hortensiile au culori care variază de la roz la albastru și violet și aparțin, de obicei, soiurilor de hortensii cunoscute sub numele de mopheads și lacecaps. Aceste tipuri de hortensii au capacitatea interesantă de a-și schimba culoarea pe baza chimiei solului. Când este cultivată în sol alcalin, culorile sunt mai roz. Când este cultivată în sol acid, culorile sunt mai albastre.
Deoarece chimia solului determină culoarea, denumirile de soiuri date acestor tipuri de hortensii înseamnă foarte puțin când vine vorba de culoare. Pentru a manipula culoarea florilor hortensiei, trebuie să manipulați nivelul pH-ului solului și conținutul de minerale. Acesta nu este un lucru pe care îl faci o singură dată. Pentru a menține condițiile de creștere care duc la o anumită culoare de înflorire, poate fi necesar să aplicați modificări speciale ale solului de mai multe ori în timpul sezonului de creștere.
Praful de cenușă este o resursă naturală minunată pentru grădini. Îți pot îmbogăți grămada de compost, pot respinge melcii. În același timp pot modifica solul pentru flori și legume iubitoare de alcaline și chiar pot schimba culoarea hortensiilor. Pentru a putea folosi praful de cenușă va trebui să faceți câțiva pași importanți.
Păstrați praful de cenușă într-o găleată până când o folosiți în grădină. Când se udă, pierde substanțe nutritive. Nu folosiți cenușă pentru grătar de cărbune în grădină. Conțin substanțe chimice fluide mai ușoare și lianți din brichete comerciale.
Dacă ați folosit bușteni chimici, nu folosiți cenușa pentru grădinărit. Cenușa de lemn de foc este o sursă bună de var, potasiu, carbon, azot, magneziu și urme de minerale. Nutrienții exacți depind de tipul de lemn ars. Lemnul dur, cum ar fi stejarul, conține de aproximativ cinci ori nutrienții lemnelor moi, cum ar fi pinul.
Cenușa este foarte alcalină, astfel încât adăugarea a prea multă cenușă poate crește nivelul pH-ului compostului. Pentru a preveni apariția prea alcalină, adăugați coji de citrice. Culoarea hortensiilor roz și albastru este influențată de alcalinitatea solului. Adăugarea cenușii pe solul hortensiilor le va schimba de la albastru la roz sau de la roz deschis la roz mai închis sau de la roz închis la visiniu.
Grădinarii recomandă să aplicați de trei ori praful de cenușă. O dată în timpul iernii, o dată la mijlocul lunii mai și încă o dată în iunie. Aceste tratamente vor schimba culoarea hortensiilor într-un singur sezon. Prea mult poate arde frunzele, așa că nu aplicați mai mult de 2 kilograme la 100 de metri pătrați.
Specialiștii spun că nu este bine să folosim cenușa din frunzele arse în exces. Cenușa din frunzele arse are tendința de a fi destul de alcalină. Ar fi mai bine să le includeți în compost, mai degrabă decât să le aplicați direct pe hortensii, mai spun specialiștii în grădinărit.
Așa că aveți toate informațiile pentru a avea hortensii superbe în grădina voastră, ținând cont de cele enunțate mai sus.