23 nov. 2021 | 15:09

A patra țară din UE care a renunțat la centralele pe cărbune. Vestea de ultim moment

Diverse
A patra țară din UE care a renunțat la centralele pe cărbune. Vestea de ultim moment
Al patrulea stat european care a închis în accest weekend ultima sa centrală pe cărbune

După ce Belgia, Austria și Suedia anunțua renunțarea la folosirea de combustibili fosili pentru alimentarea centralelor, un nou stat european face același anunț. Portugalia devine a patra țară din UE care renunță definitiv la centralele pe cărbune, în acest final de lună.

Portugalia renunță definitiv la cărbune până la sfârșitul anului

În ianuarie 2021, Centrala pe cărbune Sines din Portugalia a fost deconectată la miezul nopții, lăsând țara cu o singură centrală pe cărbune în funcțiune, a cărei închidere era programată pentru luna noiembrie.

Compania portugheză de furnizare a energiei EDP și-a anunțat decizia de a închide centrala pe cărbune Sines, de 1.296 MW, în luna iulie a anului trecut, devansând închiderea cu doi ani, din 2023 în 2021. Planurile inițiale ale EDP erau de a închide Sines în 2030.

Demersul „face parte din strategia de decarbonizare a grupului EDP” și a fost luată în contextul în care producția de energie din Portugalia depinde din ce în ce mai mult de surse regenerabile, a declarat compania în iulie. Decizia EDP de a accelera eliminarea treptată a cărbunelui a fost „o consecință naturală a acestui proces de tranziție energetică„, „în conformitate cu obiectivele europene de neutralitate a emisiilor de carbon” și cu planul național de energie și climă din Portugalia , care pune accentul pe sursele regenerabile, a precizat EDP într-un comunicat, preluat de agențiile de presă.

„Să nu nu facă greșeala de a înlocui cărbunele cu gaze fosile sau cu biomasă nesustenabilă”

În ciuda trecerii timpurii la energia fără cărbune, există îngrijorări cu privire la faptul că centrala Pego, administrată de grupul privat Tejo Energia, ar putea fi acum convertită pentru a arde peleți de lemn. „Provocarea acum este să ne asigurăm că utilitățile din Portugalia nu fac greșeala de a înlocui cărbunele cu gaze fosile sau cu biomasă nesustenabilă„, a declarat Kathrin Gutmann, director de campanie la Europe Beyond Coal.

Renunțarea la cărbune doar pentru a trece la următorul cel mai rău combustibil nu este în mod clar un răspuns, este de părere președintele Zero, Francisco Ferreira. În schimb, spun specialiștii, Portugalia ar trebui să se concentreze pe creșterea rapidă a capacității de energie regenerabilă în domeniul energiei eoliene și solare. Un proiect de document, relatează Reuters, din luna iunie a arătat că UE ia în considerare înăsprirea regulilor privind clasificarea energiei produse din lemn ca fiind regenerabilă.

Portugalia ia o decizie fără precedent. Închide ultima centrală pe combustibil fosil

Portugalia a închis în acest weekend ultima sa centrală pe cărbune, punând astfel capăt utilizării acestui material poluant pentru producerea de electricitate. Devine a patra țară din Uniunea Europeană care face acest lucru.

Grupul de mediu Zero a declarat într-o declarație că centrala Pego din centrul Portugaliei a fost al doilea cel mai mare emițător de dioxid de carbon din țară. Grupul a mai adăugat că „renunțarea la cea mai mare sursă de gaze cu efect de seră a fost o zi importantă pentru Portugalia„.

Deși, din punct de vedere tehnic, licența pentru centrala electrică este valabilă până la sfârșitul lunii, stocul final de cărbune al acesteia s-a epuizat vineri. Astfel, sâmbătă a fost prima zi în care s-a produs electricitate în țară fără utilizarea cărbunelui.

Măsura are loc cu nouă ani înainte ca Portugalia să își propună să renunțe la utilizarea combustibilului fosil până în 2030. Procesul a început în 2017, când Portugalia a semnat o declarație de renunțare la utilizarea cărbunelui la COP23.

Belgia, Austria și Suedia sunt celelalte trei țări europene care au renunțat deja la utilizarea cărbunelui pentru producerea de energie electrică. Deși 60-70% din energia electrică provine din surse regenerabile, Portugalia se bazează în continuare în mare măsură pe importul de combustibili fosili pentru a satisface nevoile energetice globale.

Renunțarea Portugaliei la cărbune are loc după ce Comisia Europeană a anunțat că va da în judecată țara pentru că nu a luat măsuri în ceea ce privește calitatea slabă a aerului.

Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
Ieri legendă, azi ”terorist”! A fugit din țară, iar acum e șofer și vânzător de cărți: ”Mi-a luat tot”
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
Digi24
GALERIE FOTO Imagini apocaliptice din Grecia. Cerul a devenit portocaliu și Atena abia se mai vede
Digi24
Cum arată la interior vila din Las Vegas a Anamariei Prodan. 'Lămâi și mandarini ca ai mei nu are nimeni!'
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Marele ACTOR al țării a MURIT! Durere infinită: Actor extraordinar și un om și mai valoros
Capital.ro
Aparatele care pot fi reparate chiar dacă au ieşit din garanţie. Regula, adoptată de Parlamentul European
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
ANUNȚ privind BANII de PENSII de PAȘTE! Daniel Baciu a dat VESTEA
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Imagini cu Adelina Pestrițu în metrou. Cum s-a pozat în transportul în comun: „Faima nu te poate opri să faci lucruri normale”
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro