După ce Belgia, Austria și Suedia anunțua renunțarea la folosirea de combustibili fosili pentru alimentarea centralelor, un nou stat european face același anunț. Portugalia devine a patra țară din UE care renunță definitiv la centralele pe cărbune, în acest final de lună.
În ianuarie 2021, Centrala pe cărbune Sines din Portugalia a fost deconectată la miezul nopții, lăsând țara cu o singură centrală pe cărbune în funcțiune, a cărei închidere era programată pentru luna noiembrie.
Compania portugheză de furnizare a energiei EDP și-a anunțat decizia de a închide centrala pe cărbune Sines, de 1.296 MW, în luna iulie a anului trecut, devansând închiderea cu doi ani, din 2023 în 2021. Planurile inițiale ale EDP erau de a închide Sines în 2030.
Demersul „face parte din strategia de decarbonizare a grupului EDP” și a fost luată în contextul în care producția de energie din Portugalia depinde din ce în ce mai mult de surse regenerabile, a declarat compania în iulie. Decizia EDP de a accelera eliminarea treptată a cărbunelui a fost „o consecință naturală a acestui proces de tranziție energetică„, „în conformitate cu obiectivele europene de neutralitate a emisiilor de carbon” și cu planul național de energie și climă din Portugalia , care pune accentul pe sursele regenerabile, a precizat EDP într-un comunicat, preluat de agențiile de presă.
În ciuda trecerii timpurii la energia fără cărbune, există îngrijorări cu privire la faptul că centrala Pego, administrată de grupul privat Tejo Energia, ar putea fi acum convertită pentru a arde peleți de lemn. „Provocarea acum este să ne asigurăm că utilitățile din Portugalia nu fac greșeala de a înlocui cărbunele cu gaze fosile sau cu biomasă nesustenabilă„, a declarat Kathrin Gutmann, director de campanie la Europe Beyond Coal.
Renunțarea la cărbune doar pentru a trece la următorul cel mai rău combustibil nu este în mod clar un răspuns, este de părere președintele Zero, Francisco Ferreira. În schimb, spun specialiștii, Portugalia ar trebui să se concentreze pe creșterea rapidă a capacității de energie regenerabilă în domeniul energiei eoliene și solare. Un proiect de document, relatează Reuters, din luna iunie a arătat că UE ia în considerare înăsprirea regulilor privind clasificarea energiei produse din lemn ca fiind regenerabilă.
Portugalia a închis în acest weekend ultima sa centrală pe cărbune, punând astfel capăt utilizării acestui material poluant pentru producerea de electricitate. Devine a patra țară din Uniunea Europeană care face acest lucru.
Grupul de mediu Zero a declarat într-o declarație că centrala Pego din centrul Portugaliei a fost al doilea cel mai mare emițător de dioxid de carbon din țară. Grupul a mai adăugat că „renunțarea la cea mai mare sursă de gaze cu efect de seră a fost o zi importantă pentru Portugalia„.
Deși, din punct de vedere tehnic, licența pentru centrala electrică este valabilă până la sfârșitul lunii, stocul final de cărbune al acesteia s-a epuizat vineri. Astfel, sâmbătă a fost prima zi în care s-a produs electricitate în țară fără utilizarea cărbunelui.
Măsura are loc cu nouă ani înainte ca Portugalia să își propună să renunțe la utilizarea combustibilului fosil până în 2030. Procesul a început în 2017, când Portugalia a semnat o declarație de renunțare la utilizarea cărbunelui la COP23.
Belgia, Austria și Suedia sunt celelalte trei țări europene care au renunțat deja la utilizarea cărbunelui pentru producerea de energie electrică. Deși 60-70% din energia electrică provine din surse regenerabile, Portugalia se bazează în continuare în mare măsură pe importul de combustibili fosili pentru a satisface nevoile energetice globale.
Renunțarea Portugaliei la cărbune are loc după ce Comisia Europeană a anunțat că va da în judecată țara pentru că nu a luat măsuri în ceea ce privește calitatea slabă a aerului.