Înainte de 1989, cel puțin teoretic, nu se putea spune că unii români erau mai bogați decât alții. Practic, existau persoane privilegiate care aveau acces la resurse și la parteneri din alte țări. Tocmai de aceea, după schimbarea regimului, mulți care dețineau informații sau pârghii de conducere, s-au transformat în oameni de afacere mai mult sau mai puțini respectabili. Unul dintre ei, considerat, de altfel, și unul dintre primii mafioți români, a murit, vineri dimineață, ca urmare a unor probleme de sănătate, potrivit Gândul.
30 de ani de la regimul lui Ceaușescu la unul care încă își căuta direcția au adus în plim-planul vieții publice îmbogățiții care au profitat de oportunitățile aduse de schimbare. Speculanți, foști oameni ai sistemului care au căutat să-și fructifice pozițiile și informațiile, dar și antreprenori care au muncit din greu să-și adune și să-și consolideze averile.
Despre bogați se spune că nu trebuie să îi întrebi niciodată despre cum au făcut primul milion de dolari. Așa e și cu primii îmbogățiți după 1989. Unii au rezistat probei timpului, alții au fost doar niște marionate ale sistemului, iar câțiva au atins niște coarde cu adevărat valoroase, schimbând traiectoria pe parcursul mersului, ceea ce le-a și adus ghinion.
Pe fondul haosului de la începutul anilor‘90, când în România era dezordine din punct de vedere legislativ, în cartierul Giulești a început să-și dezvolte afacerile Mihai Bucurenciu, interlop înzestrat cu talent pentru afaceri. Astfel a apărut Club 99, o discotecă frecventată la vremea ei, inclusiv de două cântărețe încă în lumina reflectoarelor: Anda Adam și Cătălina Toma. În paralel, omul de afaceri avea și o fabrică de sticlă, dar și multe magazine.
În 2012, Mihai Bucurenciu a fost condamnat definitiv la zece ani de închisoare de către Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), în dosarul ”Portbagajul”.
Concret, Bucurenciu a devenit cunoscut în contextul afacerii ”Portbagajul”, când din mașina lui s-au furat aproape 500.000 de dolari. Mai târziu, oamenii săi, alături de interlopul Sandu Geamănu, l-au prins pe unul dintre hoți și l-au torturat zile în șir. Scandalul a culminat cu demiterea șefului Poliției Capitalei de la acea vreme, după ce s-a demonstrat că până și el își oferise serviciile pentru recuperarea valizei cu bani.