04 mai 2024 | 12:40

A murit un nume uriaș al României. Lasă în urmă multă tristețe, însă numele lui Rodion Gheorghiță va dăinui veșnic

Social
A murit un nume uriaș al României. Lasă în urmă multă tristețe, însă numele lui Rodion Gheorghiță va dăinui veșnic
A murit sculptorul Rodion Gheorghiță.

Este doliu în lumea artistică din România! Rodion Gheorghiță, sculptorul craiovean care refăcea operele pierdute ale lui Constantin Brâncuși, s-a stins din viață după un AVC (accident vascular cerebral). Acesta ar fi împlinit 74 de ani în 2024.

A murit Rodion Gheorghiță

A murit Rodion Gheorghiță, unul dintre cei mai importanții artiști ai timpurilor noastre și ale cărui opere au fost admirate și apreciate în întreaga lume.

Originar din Craiova, Rodion Gheorghiță a adus o contribuție importantă la revigorarea unor opere consacrate ale lui Constantin Brâncuși. Din păcate, artistul s-a stins brusc din viață, iar acum, prietenii și familia îi plâng pierderea.

Rodion Gheorghiță a făcut parte din Uniunea Artiștilor Plastici din România, fiind recunoscut atât la nivel național, cât și internațional, pentru eforturile sale de a revigora moștenirea artistică a lui Constantin Brâncuși.

Rodion Gheorghiță

Sculptorul Rodion Gheorghiță la pavilionul expozițional de pe malul lacului Ovidiu (Foto: Ziarul Amprenta)

Pasiunea pentru artă și legătura cu Constantin Brâncuși

Pasiunea pentru artă a avut-o încă din tinerețe, atunci când s-a înscris la Institutul de Arte Plastice din Capitală. Rodion Gheorghiță a excelat în domeniul sculpturii și al artelor vizuale, terminând studiile cu distincție, clasându-se șef de promoție cu nota maximă.

Din nefericire, marele artist a fost răpus de un accident vascular cerebral. Se pare că problemele sale de sănătate l-au ținut în spitale, în ultima perioadă. Este o pierdere imensă pentru comunitatea artistică națională și internațională, însă contribuția sa va rămâne vie în memoria celor care l-au cunoscut și admirat.

Una dintre cele mai importante opere ale lui Rodion Gheorghiță se găsește în Orșova și este, de fapt, lucrarea sa de diplomă, o statuie compusă din trei elemente.

Talentul său rar a fost apreciat nu doar în România, ci și peste hotare! Cea mai recentă expoziție a artistului a avut loc în Italia, la Torino, unde operele sale au fost admirate de vizitatori.

A murit un nume uriaș al României. Lasă în urmă multă tristețe, însă numele lui Rodion Gheorghiță va dăinui veșnic

Sculptorul Rodion Gheorghiță. (Foto; arhivă)

Ultima sa expoziție a fost cu adevărat specială deoarece a reușit să îmbine influența artistică a lui Rodion Gheorghiță cu identitatea distinctă a lui Constantin Brâncuși. În Italia, românul a expus operele uitate ale celebrului sculptor din Gorj, pe care le-a readus la viață într-un mod unic.

Rodion Gheorghiță rămâne o figură iubită de pasionații de artă și sculptură. Numeroase nume din România s-au inspirat din stilul său pentru a-și contura o identitate artistică proprie.

Parteneri
Doliu în lumea filmului românesc. A murit marele actor Costel Constantin
Redactia.ro
Anul în care 3 imperii au vrut să dezmembreze națiunea română. Momentul care putea schimba istoria țării
Click.ro
Cristina Ich, pozată GOALĂ în pat! Imaginea INDECENTĂ e pe net
Vocea.biz
Furtunile și vijeliile se extind în jumătate de țară, un nou cod galben emis de meteorologi. Avertizare de inundații în trei județe
Digi24
Cum arată la interior vila de lux, din Otopeni, în care locuiesc Jojo și Paul Ipate / FOTO
Unica.ro
România se scufundă economic. Românii vor simți în buzunar
EVZ.ro
Știrile Antena Stars. Mondenă din România a recunoscut, în direct, că și-a înșelat iubitul: "Sunt o fată sinceră..." / VIDEO
Spynews
S-a stins marele actor al României. Drum lin, maestre! Nu te vom uita niciodată
Capital.ro
Locul în care se află plaja cu cea mai curată apă din lume. Românii își fac concediile des în această țară
Antena 3
Ce se întâmplă cu emisiunea „Poftiți pe la noi”, după ce a fost scoasă din grila de programe de la Antena 1. Anunțul făcut de Nea Marin
Avantaje
Cresc SALARIILE. Angajații care vor primi mai mult cu 10%
Mediaflux
Reacția exclusivă a Cristinei Pucean despre imaginile virale pe internet în care apare în tandrețuri cu altcineva decât Bogdan de la Ploiești. Ce spune dansatoarea
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Când își plănuiesc Selly și Smaranda să devină părinți. Vlogger-ul a vorbit deschis despre acest subiect!
Antena 1
Cum arăta Viorica Dăncilă în tinerețe. Slabă, brunetă și ... Nu o RECUNOȘTI! Imagini rare
Impact.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
Shtiu.ro