A fost elucidat misterul „pârâului de lapte”. Ce s-a descoperit după ce gârla Negreasca s-a albit brusc, spre șocul tuturor

A fost elucidat misterul „pârâului de lapte”. Ce s-a descoperit după ce gârla Negreasca s-a albit brusc, spre șocul tuturor
Ce s-a descoperit după ce gârla Negreasca s-a albit brusc

Autoritățile de Mediu au declanșat un număr de anchete după ce au fost sesizate că în pârâul Călmățui se varsă o substanță albă. Se pare că aceasta ar fi venit pe un mic afluent. Oamenii se tem că ar putea fi vorba despre o poluare ce le poate pune în pericol. Localnicii folosesc apa pentru a-și adăpa animalele.

Misterul „pârâului de lapte”

Începând de duminică, primarul din Smeeni a început să strângă probe. Mai multe imagini filmate cu drona au fost înregistrate pentru a le arăta autorităților de mediu. Din imaginile filmate de la înălțime, firul de apă albă are o lungime de câțiva kilometri.

Este foarte aproape de zona industrială a municipiului Buzău. Acolo se află mai multe firme de reciclare. Substanța albă străbate câmpuri agricole și islazuri. Se varsă în pârăul Călmățui, exact în dreptul satului Albești.

”Dimineaţă am văzut laptele ăsta pe canalul ăsta, aici. L-am anunţat pe domnul primar, care a zis că face analize la apă. Este o apă importantă pentru crescători, pentru că de aici beau apă oile, vacile şi păsările. Cred că este destul de chimică albeaţa asta”, spune un angajat al primăriei comunei Smeeni.

Oamenilor din sat le este teamă

Alertat de oameni, primarul și câțiva oameni din sat au pornit la pas de-a lungul canalului pentru ca descoperi sursa problemei. Au ajuns până la Maxenu, unde apa păstra semne ale trecerii valului de substanță albă.

„Acolo nu mai este alb, în schimb este un miros urât. Spre surprinderea mea, apa asta albă nu are niciun miros. Nu ştiu de unde provine. Acolo în schimb miroase insuportabil, iar pe margine s-a prins în vegetaţie o soluţie, un săpun, aşa, o pojghiţă care se sparge. Nu-m dau seama ce e. Noi am luat apă şi o să o ducem la analize”, declară Ion Andrei, primarul din Smeeni.

Oamenilor le este teamă că ar putea fi vorba despre substanțe chimice de la unele firme de reciclare din Buzău. Acest lucru ar putea pune în pericol animalele ce se adapă din aceeași apă. Primarul din Smeeni spune că asemenea poluări au mai existat în trecut pe pârâul Călmățui.

Specialiștii încă nu știu cu exactitate ce fel de substanță a curs în apă. El iau în calcul mai multe variante. Este posibil să existe chiar și o reacție între apă și o substanță din sol scoasă la suprafață de excavatoarele ce au început lucrări de decolmatare.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI