După mai multe zile de negocieri și condiții impuse atât de Israel, cât și de Egipt, a fost deschisă granița Gaza-Egipt. Printre cei prinși în conflictul din Fâșia Gaza sunt și români, iar în ceea ce-i privește, aflăm de la MAE ce se întâmplă cu românii blocaţi, într-un anunţ oficial.
În cursul dimineții de duminică, Egiptul a deschis temporar singurul său punct de trecere a frontierei în Fâșia Gaza, a declarat un oficial palestinian de frontieră.
Află date despre: Jurăminte de iubire pe front! Povestea celor doi israelieni care s-au căsătorit la graniţa cu Fâşia Gaza. Ce ţinute au purtat mirii
Oficialul, Maher Abu Sabha, a declarat că granița Gaza-Egipt de la punctul de trecere Rafah va rămâne deschis timp de două zile. Câteva sute de palestinieni au trecut deja în Egipt, și se așteaptă ca și mai mulți să părăsească Fâșia în cursul zilei următoare.
Punctul de trecere de la granița Gaza-Egipt este principala poartă de acces către lumea exterioară pentru cei 1,7 milioane de locuitori din Gaza. De altfel, Egiptul a ținut granița închisă pentru palestinienii care părăsesc teritoriul de la atacul din 24 octombrie din Peninsula Sinai, în urma căruia au murit 31 de soldați egipteni.
Citește și: Israel, atac terestru în Gaza: ‘Cel mai mare raid de la startul conflictului’
Deschiderea a avut loc după mai mult de o săptămână de diplomație la nivel înalt din partea diverșilor mediatori, inclusiv vizite în regiune ale președintelui american Joe Biden și ale secretarului general al ONU, Antonio Guterres.
Cei 2,3 milioane de palestinieni din Gaza, dintre care jumătate au fugit din casele lor, își raționează alimentele și beau apă murdară. Spitalele spun că nu mai au provizii medicale și nici combustibil pentru generatoarele de urgență, pe fondul unei pene de curent la nivelul întregului teritoriu.
Află și: Se deschide frontiera dintre Egipt și Fâșia Gaza. Acord cu SUA, vestea dată de ambasadă
Israelul a lansat valuri de atacuri aeriene în Gaza, care nu au reușit să oprească tirurile de rachete palestiniene asupra Israelului.
Deschiderea de la granița Gaza-Egipt a avut loc după mai mult de o săptămână de diplomație la nivel înalt din partea diverșilor mediatori, inclusiv vizite în regiune ale președintelui american Joe Biden și ale secretarului general al ONU Antonio Guterres.
Israelul a insistat că nimic nu va intra în Gaza până când aproximativ 200 de persoane capturate de Hamas nu vor fi eliberate și până când partea palestiniană a punctului de trecere nu va fi închisă de raidurile aeriene israeliene.
Mai mult de 200 de camioane care transportau aproximativ 3.000 de tone de ajutoare au fost poziționate în apropierea punctului de trecere de câteva zile. Dar publicația egipteană de stat Al-Qahera, apropiată de agențiile de securitate, a declarat că doar 20 de camioane au intrat în Gaza la 21 octombrie.
Sute de deținători de pașapoarte străine au așteptat, de asemenea, să treacă din Gaza în Egipt pentru a scăpa de conflict. Luna trecută, Egiptul a deschis temporar frontiera pentru a permite palestinienilor blocați în afara teritoriului să se întoarcă acasă.
Printre civilii prinși în conflictul din Fâșia Gaza, dintre Israel și gruparea Hamas, sunt și câteva sute de români, femei și bărbați, despre care MAE a încercat să afle care este situația lor.
Află despre: Cinci români au murit în războiul din Israel. MAE: Un al doilea cu dublă cetățenie este dat dispărut UPDATE
România continuă să facă presiuni diplomatice pentru a obține ajutor israelian și egiptean în vederea evacuării a sute de cetățeni români și a familiilor acestora din Gaza asediată, iar apelurile de repatriere ale celor prinși în capcană sau care au rude în zona de război au devenit din ce în ce mai disperate.
Ministerul de Externe a confirmat săptămâna aceasta că 260 de cetățeni români care se află încă în exclava palestiniană blocată au cerut să fie evacuați, în condițiile în care nu se întrevede niciun progres în ceea ce privește deschiderea de la granița Gaza-Egipt pentru evacuarea civililor.
Actualul ministru de Externe, Luminița Odobescu, a declarat că de la București se menține contactul cu românii blocați în Fâșia Gaza și că se încearcă toate demersurile necesare pentru a fi scoși din Fâșia Gaza.
”În continuarea precizărilor transmise de către Ministerul Afacerilor Externe în contextul situației de securitate din Statul Israel și Fâșia Gaza, precizăm că autoritățile israeliene au informat că, în urma verificărilor efectuate, alți doi cetățeni cu dublă cetățenie, israeliană și română, cu domiciliul în Statul Israel, sunt ostatici în Fâșia Gaza.
Totodată, precizăm că Ambasada României la Tel Aviv și Consulatul General al României la Haifa mențin contactul cu autoritățile israeliene.”, se arată pe site-ul MAE, la data de 31 octombrie a.c.
Dar, deși au fost făcute liste cu civilii străini aflați în zona de conflict, conform Antena 3 CNN, nu există niciun român pe aceste liste.