27 nov. 2023 | 16:05

A fost anunțat cuvântul anului 2023 de către dicționarul Merriam-Webster. Americanii au dezvăluit surpriza

Diverse
A fost anunțat cuvântul anului 2023 de către dicționarul Merriam-Webster. Americanii au dezvăluit surpriza
”Este greu de definit și supus dezbaterii”

La jumătatea lunii noiembrie, celebrul dicționar Cambridge anunța alegerea cuvântului anului 2023, iar acesta era ”A Halucina”. Fără a fi vorba de competiție, dicționarul Merriam-Webster a anunțat, la rândul său, cuvântul anului 2023, justificarea fiind era în care trăim. Citește mai departe și află care este surpriza dezvăluită de americani.

Dicționarul Merriam-Webster a ales cuvântul anului 2023

Pentru cei care nu știu, dicționarul aparție de celebra Enciclopedia Britannica, și de mai bine de 180 de ani, dicționarul Merriam-Webster este principalul furnizor de informații lingvistice din America.

Află aici: Cambridge Dictionary a fost ales cuvântul anului 2023

Dar, așa cum precizam în introducere, fără a fi o competiție cu celălalt celebru dicționar, Cambrigde, americanii de la Merriam-Webster au decis să anunțe și ei care este cuvântul anului 2023, din perspectiva sa. În articolul publicat pe site-ul oficial, se vorbește de cuvinte precum ”Autentic”,  ”rizz”, ”deepfake”, ”încoronare” și alte cuvinte care au definit anul.

Dar, în mod concret, cuvântul Merriam-Webster al anului 2023 este autentic, termenul pentru ceva ”la care ne gândim, scriem, aspirăm și judecăm mai mult ca niciodată”, mai spun americanii de la Merriam-Webster.

”O căutare de mare volum în majoritatea anilor, autentic a înregistrat o creștere substanțială în 2023, determinată de poveștile și conversațiile despre AI, cultura celebrităților, identitate și social media.

`Autentic`are mai multe sensuri, inclusiv`nu este fals sau imitație`, un sinonim al lui real și actual; și, de asemenea, `fidel propriei personalități, spirit sau caracter`.

Deși este în mod clar o calitate dezirabilă, autenticul este greu de definit și supus dezbaterii – două motive pentru care îi trimite pe mulți oameni la dicționar.”, se precziează în materialul publicat de dicționarul Merriam-Webster.

Citește despre: Câte cuvinte are limba română. Se află în topul mondial, sigur nu ştiai asta

Americanii au dezvăluit surpriza

În modul de justificare a acestei alegeri, să-i zicem surprinzătoare, dicționarul Merriam-Webster mai spune că, de fapt, cuvântul autentic este adesea legat de identitate, fie ea națională sau personală: cuvintele frecvent modificate de autentic includ bucătărie și mâncare, dar și sine și voce.

”Celebrități precum cântăreții Lainey Wilson, Sam Smith și, mai ales, Taylor Swift au ținut prima pagină a ziarelor în 2023 cu declarații despre căutarea `vocii lor autentice`și a`sinelui autentic`.

Titluri precum `Trei moduri de a profita de autenticitatea lui Taylor Swift` și de a construi un loc de muncă asemănător cu cel al lui Eras asociază această calitate cu superputerea culturii pop.”, mai explică americanii alegerea acestui cuvânt.

Cuvântul anului 2023 a avut cele mai multe căutări

Un alt argument al alegerii acestui cuânt au fost căutările pe internet, pe motorele de căutare, mai spun cei de la dicționarul Merriam-Webster, precizând că autentic a avut o creștere deosebită a căutărilor pentru acest termen în aprilie și la începutul lunii mai, atunci când avocații lui Elon Musk au susținut că acesta nu ar trebui să depună mărturie legală cu privire la declarațiile publice pe care le-a făcut, deoarece unele dintre acestea ar fi putut fi falsuri profunde. Argumentul a fost respins.

Vezi și: Limba care nu se mai vorbeşte nicăieri în lume şi care se aseamănă cu româna. De unde vin, de fapt, cuvintele turtă, amar, tot, săpun

Un alt cuvânt extrem de căutat, dar care nu a devansat cuvântul anului 2023, a fost deepfake, air dicționarul precizează că a avut oc reștere mare în căutări odată cu apariția unei dintre cele mai notabile știri din acest an despre imaginile deepfake. Concret, a fost vorba de știrea în care, se pare, anumite imagini îl arătau pe fostul președinte Donald Trump fiind reținut de poliție într-un mod dramatic în luna martie.

Alte cuvinte care au condus mult trafic în dicționarul online în 2023 au fost încoronare, distopie, inculpare și doppelganger, în timp, ce cuvântul ”rizz” a ajuns direct în topul căutărilor în septembrie, când acest exemplu de argou de pe internet a fost adăugat la dicționar.

Pentru cei neinițiați, Merriam-Webster a explicat: ”Ca substantiv, rizz înseamnă atracție sau farmec romantic. Ca verb, folosit de obicei cu ”up”, înseamnă a fermeca sau a seduce.”

Descoperă și: Litera cu care încep cele mai multe cuvinte din limba română. Ai spune că este „A”, dar e greşit!

Deși multe cuvinte sunt extrem de rar folosite în limba română, cel ales de dicționarul Merriam-Webster ca fiind cuvântul anului 2023, și anume autentic, în limba română este extrem de uzitat și căutat. Așa că, hai să-l folosim cât mai avem din anul 2023, dar în contexte bune.