17 nov. 2023 | 08:01

A fost ales cuvântul anului 2023 de Cambridge Dictionary și nu o să îți vină să crezi care e. Da, ai citit bine!

Diverse
A fost ales cuvântul anului 2023 de Cambridge Dictionary și nu o să îți vină să crezi care e. Da, ai citit bine!
”Expertiza umană este, fără îndoială, mai importantă ca niciodată”

Așa cum în fiecare an sunt alese evenimente, sau personalități, așa este ales și cuvântul anului, iar cei de la Cambridge Dictionary au anunțat că a fost ales cuvântul anului 2023 și nu o să îți vină să crezi care e. Citește mai departe și află despre ce cuvânt este vorba.

Cambridge Dictionary a fost ales cuvântul anului 2023

Așa cum s-a întâmplat în fiecare an, celebrul ”Cambridge Dictionary” a decis să aleagă și pentru anul 2023 cuvântul determinant, ceea ce au și făcut.

Află despre: Care este cuvântul anului 2023. Cei de la Collins Dictionary l-au ales, ce înseamnă

Dicționarul Cambridge a numit „A Halucina” cuvântul anului și se pare că au nimerit-o. Acesta ar putea fi cuvântul deceniului, nu doar al ultimelor douăsprezece luni.

A fost ales cuvântul anului 2023 de Cambridge Dictionary și nu o să îți vină să crezi care e. Da, ai citit bine!

”Halucinație” este cuvântul anului 2023

Alegerea acestui cuvânt are la bază o motivație, din nefericire, extrem de clară, și anume că lumea a devenit atât de ciudată în ultima vreme, încât termenul de halucinații pare mai real ca oricând. Decizia Cambridge vine după ce dicționarul Collins și-a desemnat cuvântul anului ”AI”.

Inteligența artificială generativă este un instrument puternic

Desigur, Dicționarul Cambridge a avut un motiv destul de bun pentru a alege cuvântul ”halucinație”. În anunțul său, organizația literară a explicat că zvonul din jurul inteligenței artificiale, și tendința tehnologiei de ”a halucina” sau de a inventa lucruri prin erori algoritmice, a fost motivul pentru care a ales cuvântul ca fiind câștigătorul din acest an:

”Echipa Dicționarului Cambridge a ales „halucinate” (halucinație) drept Cuvântul Anului 2023, deoarece a recunoscut că noul sens ajunge la miezul motivelor pentru care oamenii vorbesc despre inteligența artificială.

Inteligența artificială generativă este un instrument puternic, dar cu toții încă învățăm cum să interacționăm cu el în siguranță și în mod eficient, acest lucru înseamnă să fim conștienți atât de potențialele sale puncte forte, cât și de slăbiciunile sale actuale.”, este explicația de cercetători.

Află despre: Inteligența artificială va revoluționa transferurile din fotbal. Cum vom afla în câteva secunde dacă Octavian Popescu sau Florinel Coman pot juca la o echipă puternică

Henry Shevlin, un etician în domeniul inteligenței artificiale de la Universitatea din Cambridge, a declarat că este frapant faptul că, în loc să aleagă un termen specific calculatoarelor, cum ar fi ”glitches” sau ”bugs” pentru a descrie greșelile pe care le fac LLM-urile, echipa dicționarului a decis să folosească un ”verb psihologic viu”.

A fost ales cuvântul anului 2023 de Cambridge Dictionary și nu o să îți vină să crezi care e. Da, ai citit bine!

Inteligența artificială generativă este un instrument puternic

El a mai spus că acest lucru se poate datora faptului că ”este atât de ușor să antropomorfizăm aceste sisteme, tratându-le ca și cum ar avea o minte proprie”.

Vezi și: ChatGPT îi face un portret spectaculos lui Gigi Becali. Ce știe inteligența artificială despre Steaua, FCSB și Dumitru Dragomir

Shevlin a mai spus că anul acesta va fi probabil punctul culminant al îngrijorărilor legate de halucinațiile AI, deoarece companiile fac eforturi pentru a reduce frecvența greșelilor prin utilizarea feedback-ului uman, utilizatorii învață ce tipuri de sarcini să le încredințeze LLM-urilor, iar modelele devin din ce în ce mai specializate.

Există mai multe motive pentru cuvântul anului 2023

În afară de motivația enunțată anterior, se pre că în spatele acestei decizii de a alege halucinație ca fiind cuvântul anului 2023 mai stau și altele, iar toate s-au întâmplat sau se întâmplă acum, în aceste zile.

Dar, principalul motiv, conform celebrului dicționar, este inteligența artificială, printre care se numără modelul de limbaj mare (sau LLM), inteligența artificială generativă (sau GenAI) și GPT (o abreviere de la Generative Pre-trained Transformer).

”Halucinațiile AI ne reamintesc că oamenii trebuie să își aducă în continuare abilitățile de gândire critică la utilizarea acestor instrumente. Modelele lingvistice mari sunt la fel de fiabile ca și informațiile din care învață algoritmii lor.

Expertiza umană este, fără îndoială, mai importantă ca niciodată, pentru a crea informațiile autorizate și actualizate pe baza cărora pot fi antrenate LLM-urile.”, a continuat postarea.

A fost ales cuvântul anului 2023 de Cambridge Dictionary și nu o să îți vină să crezi care e. Da, ai citit bine!

Oamenii trebuie să își aducă în continuare abilitățile de gândire critică

Pentru o și mai bună justificare în alegerea termenului ca fiind cuvântul anului 2023, Cambridge Dictionary oferă două exemple de utilizare a cuvântului ”halucina” în ceea ce privește AI: ”LLM-urile sunt renumite pentru halucinații – generând răspunsuri complet false, adesea susținute de citate fictive” și ”Cea mai recentă versiune a chatbot-ului este mult îmbunătățită, dar tot va halucina fapte”.

Parteneri
EXCLUSIV Simona Halep și-a vândut hotelul din Constanța. Suma obținută și cine a cumpărat proprietatea
Redactia.ro
Actorul legendar care a fost căsătorit cu cinci femei, dar a fost îndrăgostit toată viața de un bărbat
Click.ro
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și un gest de umanitate din partea noastră”
Digi24
„Măcelarul de eunuci”: Un bărbat care a făcut o afacere filmându-se în timp ce își mutila și castra victimele a fost închis pe viață
Digi24
'Mi-am scos uterul, trompele uterine și ovarele'. O vedetă îndrăgită fost diagnosticată cu cancer la 42 de ani
Unica.ro
Noi reguli pentru eliberarea certificatului de concediu medical
EVZ.ro
Star Matinal. Dan Ciotoi, luptă cruntă cu boala! Cum a fost salvat artistul, în ultima clipă. A fost la un pas de moarte: ”Dacă întârziam câteva ore...” / VIDEO
Spynews
TEST OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Propunerea a fost deja FĂCUTĂ: „Să fie o examinare adevărată"
Capital.ro
Cum se circulă corect pe autostradă. Titi Aur: "Așa trebuie circulat în condiții normale și corecte și legale și defensive și de bun simț"
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. A bătut din nou palma cu postul TV din Pache Protopopescu și a dat lovitura. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
NICUȘOR DAN a mințit ÎN DIRECT la TV! Bomba zilei în ALEGERILE LOCALE
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Horoscop săptămânal 13 - 19 mai 2024: Taurii au o perioadă deosebită în viața lor
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină de lux! Cum arată noul bolid al manelistului
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
Shtiu.ro