13 mart. 2020 | 09:21

A fost adoptat proiectul „Zile libere pentru părinți”! Cine va sta acasă când se închid școlile

Știri generale
A fost adoptat proiectul

Bucurie mare pentru părinți! Parlamentul a adoptat proiectul de lege prin care angajatorii sunt obligați să le ofere angajaților cu copii dreptul de a sta acasa cu cei mici, în condițiile în care școlile vor fi închise sau în cazul altor situații speciale.

Legea merge la promulgare

Joi a fost adoptată de către Camera Deputaților, cu unanimitate de voturi, inițiativa legistlativă care îi va obliga pe angajatori să  acorde zile libere unuia dintre părinți, atunci când școlile vor fi închise, în situații extreme, decise de insituțiile statului.  Această propunerea legislativă a fost adoptată în plenul Senatului în 3 martie, atunci când s-a discutat următorul lucru: „Se acordă zile libere unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ unde aceștia sunt arondați, ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme decretate de către autoritățile competente cu atribuții în domeniu”, prevede articolul 1 al proiectului legislativ.

Cui îi este adresat proiectul de lege „Zile libere pentru părinți”

Beneficiarii zilelor libere pentru copii se adresează părinților cu copii cu vârsta de până la 12 ani, înregistrați în cadrul unei unitatăți de învățământ, dar și părinților cu copii cu dizabilități. Pentru perioada cât vor sta acasă, părinții vor primi un procent de 75% din valoarea salariului net. Deputații au decis ca banii pentru concedii să fie alocați din contribuțiile de 2.25% pe care fiecare angajat le oferă statului.

Zilele libere se vor acorda la cererea unuia dintre părinți, sau al tutorelui, în cazul familiilor monoparentale.

Cei care au inițiat acest proiect propun ca perioada concediului părinților să aibă loc pe parcursul tuturor zilelor în care școlile vor fi închise.

Decizia adoptării acestui proiect vine în condițiile în care foarte mulți părinți sunt afectați anual de modificările programului școlar, aceștia neavând posibilitatea de a a rămâne cu copiii acasă sau de a-i putea lăsa cu cineva de încredere.