Poate că ai fost în vizită la un prieten și ai văzut în fața casei pungi transparente, pline cu apă, atârnate pe uși. S-ar putea să te întrebi: „Ce înseamnă toate astea? Un nou mod nebunesc de a controla temperatura? O schemă pentru a economisi bani pe ulcioarele cu apă?”. În timp ce orice efect asupra temperaturii este pur accidental, aceste pungi agățate au rolul de a alunga dăunătorii. Oamenii atârnă aceste pungi în fața caselor, a întreprinderilor și chiar în hambare pentru a alunga muștele și țânțarii. Așa că, încearcă și tu. atârnă o pungă cu apă în fața ușii casei și las-o acolo 24 de ore, ai să vezi ce se întâmplă în tot acest timp.
Există diverse variante ale practicii cu pungi de apă. Unii susținători insistă că punga trebuie să aibă fulgi de folie de staniol plutitoare. Alții spun că trebuie să aibă un ban sau doi.
Câteva site-uri web harnice oferă chiar și o abordare comercială a conceptului, vânzând pungi de apă special concepute pentru a fi folosite ca repelenți. La urma urmei, muștele și țânțarii își petrec o mare parte din timp bâzâind în jurul unor adăposturi pentru microbi precum tomberoanele de gunoi.
Apoi, încărcate cu germeni, se învârt în jurul sandvișului tău cu pui, este normal să vrei să le ții la distanță. La urma urmei, muștele și țânțarii nu sunt doar enervanți, ci și purtători de boli.
Dar cum vă poate ajuta o pungă cu apă? Are măcar efect? Experții și amatorii sunt împărțiți cu privire la această întrebare. Să examinăm ambele părți ale problemei.
Metoda de respingere cu pungi de apă are mulți susținători, de la proprietarii de restaurante până la cei care se ocupă de grătarele din curte. Multe povești de succes, de la cele mai ușoare la cele miraculoase, împânzesc internetul.
Așadar, cum reușește metoda să alunge muștele și țânțarii? Unii insistă că muștele, de exemplu, percep lichidul limpede ca fiind suprafața unui corp de apă. Alții susțin că insecta zboară la vederea propriei reflexii mărite.
Dar cel mai popular raționament care apare printre entomologi și antreprenorii care depun brevete este simpla refracție a luminii.
Refracția are loc atunci când un obiect transparent sau opac, cum ar fi o bucată de sticlă sau o pungă de apă, modifică cursul și viteza luminii. Razele de lumină, care în mod normal se deplasează în linie dreaptă, se îndoaie.
Acest efect este responsabil pentru unele iluzii optice, cum ar fi mirajele, care ocazional derutează și oamenii. În teorie, refracția poate fi la fel de derutantă pentru unele specii de insecte, în special pentru musca de casă.
Aceasta se mândrește cu o serie de ochi foarte sensibili care îi permit să vadă în mai multe direcții deodată. Capul insectei constă în cea mai mare parte dintr-o pereche de ochi mari și complecși, fiecare dintre aceștia fiind compus din 3.000 până la 6.000 de ochi simpli.
Acești ochi nu se pot mișca sau focaliza asupra obiectelor precum ochii umani, dar ei oferă muștelei o vedere mozaicată a lumii din jurul lor. Fiecare ochi simplu oferă o mică piesă din puzzle, la fel ca și modul în care pixelul unui ecran oferă un detaliu al unei imagini mai mari.
Există o mulțime de oameni care nu cred că pungile cu apă pot respinge muștele. Gașca MythBusters, de exemplu, a declarat acest lucru ca fiind infirmat. Alții clasifică adesea această teorie în domeniul poveștilor bătrânești și al superstițiilor moderne.
Imaginați-vă că un vânzător ambulant vă oferă un chilipir irezistibil: Pentru doar 19,95 dolari, vă va oferi o cataramă de centură care poate preveni atacurile rechinilor. O purtați timp de o săptămână și, cu siguranță, nu există nicio mușcătură de rechin.
Înseamnă asta că catarama magică funcționează? Există o corelație reală între purtarea cataramei de centură și evitarea rechinilor? Este una cauza celeilalte?
Pentru a măsura în mod corespunzător acest lucru, ar trebui să luați în considerare cât de des vă atacau rechinii înainte de a purta catarama și diverse alte motive pentru care rechinii vă lasă în pace. Pungile de apă agățate folosite pentru a alunga muștele și țânțarii pot părea să funcționeze datorită efectului placebo.
În termeni medicali, acesta este atunci când oamenii care cred că sunt tratați pentru o afecțiune se simt mai bine, chiar dacă acel tratament nu tratează absolut nimic. Același efect ar putea avea loc și în cazul persoanelor care cred că tratează o problemă cu dăunători.
Dar ce se întâmplă dacă situația este chiar mai gravă? Ce se întâmplă dacă placebo-ul exacerbează problema care este tratată? Cercetătorii au investigat utilizarea pungilor de apă din plastic transparent ca mijloc de descurajare a muștelor.
Au efectuat un test de teren de 13 săptămâni prin instalarea unor repelenți optici comerciali pentru muște, pe bază de apă, în două ferme de ouă. Ulterior, au măsurat activitatea muștelor pe baza petelor de materie regurgitată pe care le lăsau după ce se hrăneau.
S-a ajuns la concluzia că zonele echipate cu pungi cu apă au înregistrat niveluri mai ridicate de activitate a muștelor domestice. Cu toate acestea, studiul nu a fost efectuat în condiții de iluminare naturală.
Scopul său a fost de a determina dacă pungile cu apă ar putea fi folosite pentru a reduce populațiile de muște în fermele de ouă. Studiul nu a explorat posibilitatea ca lumina directă a soarelui să sporească eficiența pungilor de apă.
Așadar, pungile cu apă scad numărul de muște și țânțari din jurul caselor și restaurantelor? Există explicații rezonabile care susțin că da și dovezi semnificative care dovedesc că nu.
Indiferent care ar fi rezultatul studiului, puteți găsi în continuare pungi cu apă agățate lângă terasele restaurantelor și verandele curților din întreaga lume.