Veste pentru românii cu centrale termice. În perspectiva liberalizării pieței gazelor de la 1 iulie 2020, se anunță și alte modificări pentru toți consumatorii.
Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, a declarat, pentru Agerpres, că prețul gazelor ar trebui să scadă pentru toți consumatorii de la 1 iulie, moment în care piața gazelor va fi complet liberalizată. De altfel, explică specialistul, la acel moment, depozitele de gaze vor fi pline, așa că producătorii nu au unde să mai depoziteze, drept urmare ne putem aștepta să vedem o scădere a prețului. De asemenea, specialistul a arătat că există scăderi de prețuri pe piețele bursiere spot, atât la gaze, cât și la energie electrică. Ca argument ar avea și prețul carburanților în benzinării, care a înregistrat scăderi până la mijlocul lunii martie.
„Părerea mea personală este că preţul gazelor ar trebui să scadă de la 1 iulie pentru toţi consumatorii, odată cu liberalizarea, dar acest lucru trebuie verificat şi cu Ministerul Energiei şi cu Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie. Eu mă aştept să văd scăderi ale preţului, pentru că, în primul rând, scade preţul barilului, iar o anumită legătură între preţul barilului şi cel al gazelor există.
În al doilea rând, probabil va avea loc o scădere a consumului, odată cu venirea verii. Apoi depozitele de gaze sunt pline, deci producătorii nu au unde să mai depoziteze, astfel că mă aştept să vedem o scădere a preţului. Dar, repet, este o părere strict personală”, a declarat Chirițoiu.
În perspectiva liberalizării pieței gazelor de la data de 1 iulie 2020, Consiliul Concurenței propune ca informarea pe care furnizorii sunt obligați de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energie (ANRE) să o trimită clienților să nu conțină doar oferta de preț, după cum prevede proiectul ANRE), ci și durata preconizată a contractului și perioada de valabilitate a ofertei. Consiliul Concurenței susține și că în perioada de tranziție de un an furnizorii trebuie să trimită lunar informări consumatorilor.