Elena Udrea, aflată în prezent în închisoare, este din nou în centrul atenției, de această dată în legătură cu o tranzacție controversată privind o clădire istorică situată în apropierea Gării de Nord din București. Autoritățile fiscale sunt în alertă, suspectând că această tranzacție ar putea complica și mai mult eforturile statului de a recupera prejudiciile din dosarele penale asociate fostului politician și fostului său soț, Dorin Cocoș.
Imobilul de pe Calea Griviței nr. 130, cunoscut ca Hotelul Grivița, este o clădire istorică, dar și un simbol al problemelor financiare și juridice care gravitează în jurul fostului cuplu Elena Udrea-Dorin Cocoș. Proprietatea, administrată prin societatea Euro Hotels, controlată de Cocoș, a fost supusă executării silite încă din 2017. Cu toate acestea, în ciuda numeroaselor încercări de a fi vândută la licitație, nu a reușit să atragă un cumpărător.
Pe 21 august 2024, Elena Udrea a decis să-și cedeze cota de 25% din Hotelul Grivița unui om de afaceri al cărui nume rămâne necunoscut publicului. Această cotă era deținută de Udrea sub formă de drept de cesiune, iar beneficiarul a preluat-o oficial în cadrul unei tranzacții legalizate. Surse indică faptul că această mișcare a fost făcută în contextul unor presiuni financiare și legale asupra fostului politician, potrivit Fanatik.
Interesant este că persoana care a cumpărat cota Elenei Udrea a demarat imediat procedura de executare silită împotriva lui Dorin Cocoș, fostul soț al acesteia, pentru a prelua și partea sa din imobil. Situația juridică a clădirii a devenit astfel și mai complicată, cu două executări silite suprapuse pentru același imobil, ceea ce contravine legii.
ANAF, care urmărește imobilul pentru recuperarea prejudiciilor din dosarele penale ale Elenei Udrea și ale lui Dorin Cocoș, încearcă să blocheze tranzacția. Instituția a contestat în instanță contractul de cesiune încheiat între Udrea și cumpărător, considerând că această vânzare subminează eforturile statului de a recupera fonduri.
De asemenea, ANAF a organizat o nouă licitație publică pe 29 august 2024 pentru cota de 25% din Hotelul Grivița, evaluată la peste un milion de euro. Imobilul, care se întinde pe o suprafață de 687 mp de teren și 3.753 mp construiți pe cinci niveluri, este considerat o proprietate valoroasă, dar istoria sa legală tumultoasă îi descurajează pe potențialii cumpărători.
„În motivare, a arătat că la data la care a fost demarată executarea silită, era deja în derulare procedura de valorificare prin licitație a aceluiași bun imobil pentru care a fost emisă Publicația de Vânzare din data de 22.10.2024 (de către ANAF, n.r.), iar contractul de cesiune de creanță încheiat la data de 21.08.2024 este nul absolut.
A mai arătat că prin continuarea executării silite, petenta (ANAF, n.r.) este grav prejudiciată, deoarece există riscul executării silite în dosarul nr. … a unui imobil aflat deja în procedura de valorificare pentru creanţe aparţinând statului, deşi legiuitorul a interzis expres acest lucru, stabilind că actele de dispoziţie care ar interveni ulterior indisponibilizării sunt lovite de nulitate absolută”, se arată în cererea depusă de ANAF la Judecătoria Sectorului 1.