15 dec. 2024 | 14:48

Singurul oraș din România care a fost capitala a trei țări. Sute de turiști îl vizitează în fiecare an

News
Singurul oraș din România care a fost capitala a trei țări. Sute de turiști îl vizitează în fiecare an
Alba Iulia

Deși Bucureștiul este perceput astăzi drept centrul politic și cultural al României, există un oraș în care istoria a lăsat urme adânci și care a deținut, de-a lungul timpului, un statut de capitală pentru trei țări diferite. Este vorba despre Alba Iulia, un loc încărcat de semnificații istorice, ce atrage anual sute de turiști curioși să descopere poveștile trecutului.

Apulum, începuturile glorioase

Istoria Alba Iuliei începe în perioada antică, când orașul era cunoscut sub numele de Apulum. După cucerirea Daciei de către romani, Apulum a devenit cel mai important centru urban din provincia romană Dacia. Prosperitatea sa l-a transformat într-o adevărată metropolă, cunoscută și sub denumirea de Chrysopolis, adică „Orașul de Aur”.

Importanța strategică și economică a orașului era evidentă, mai ales prin prezența Legiunii a XIII-a Gemina, care a staționat acolo pe toată durata dominației romane. Influența romană a lăsat o amprentă puternică asupra regiunii, iar Alba Iulia continuă să păstreze vestigii din acea perioadă, fiind un loc de referință pentru pasionații de istorie.

Alba Iulia, capitală sub Mihai Viteazul

După retragerea romanilor, viața în Apulum a continuat fără întreruperi majore, iar în secolul al XII-lea, orașul a fost menționat sub numele de Alba Iulia. Această denumire este asociată cu voievodul Gyula, cunoscut și sub numele de Iula, care a influențat evoluția localității.

Unul dintre cele mai importante momente din istoria orașului s-a petrecut în perioada 1600-1601, când Mihai Viteazul a făcut din Alba Iulia centrul politic al primei uniri a celor trei țări românești: Țara Românească, Moldova și Transilvania. Din această perspectivă, Alba Iulia devine simbolul unității naționale, un statut pe care îl păstrează în conștiința colectivă până astăzi.

„Orașul de Aur” a fost și capitala Principatului Transilvaniei între 1541 și 1711, un alt capitol important care a consolidat rolul său central în istoria regiunii.

Momentul Marii Uniri

Un alt eveniment definitoriu pentru Alba Iulia este, fără îndoială, Marea Adunare Națională de la 1 decembrie 1918. În această zi istorică, s-a decis unirea Transilvaniei cu România, iar orașul a devenit un simbol al libertății și al solidarității naționale.

Tot aici, în 1922, a avut loc ceremonia de încoronare a regelui Ferdinand și a reginei Maria, un moment care a marcat oficial consolidarea statului român modern. Catedrala Încoronării, construită special pentru acest eveniment, rămâne unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Alba Iulia.

Un oraș al trecutului și al prezentului

Astăzi, Alba Iulia este o destinație de neratat pentru turiștii care vor să exploreze istoria României. Cetatea Alba Carolina, una dintre cele mai bine conservate cetăți din Europa, atrage anual sute de mii de vizitatori. Cu ziduri masive, bastioane impresionante și povești captivante, cetatea reprezintă un punct central pentru explorarea orașului.

Pe lângă valoarea sa istorică, Alba Iulia se remarcă și prin atmosfera sa vibrantă. Festivaluri culturale, evenimente istorice și reconstrucții ale momentelor emblematice contribuie la popularitatea orașului. De asemenea, locuitorii sunt mândri să împărtășească poveștile trecutului cu toți cei care le calcă pragul.

Moștenirea unică a Alba Iuliei

Rar există un oraș care să fi jucat un rol atât de important în momentele-cheie ale istoriei. De la prosperitatea antică a Apulumului, la unirea realizată de Mihai Viteazul și până la încoronarea regelui Ferdinand, Alba Iulia este un martor al evoluției României de-a lungul secolelor.

Alba Iulia nu este doar un loc pe hartă, ci un simbol al identității naționale. Pentru cei care îi trec pragul, orașul oferă o călătorie fascinantă prin istorie, fiind o adevărată comoară pentru cei pasionați de trecut și de povești.

Parteneri
Divorț neașteptat în lumea mondenă. O cunoscută artistă de muzică populară s-a despărțit în secret
Redactia.ro
Destinația superbă din Grecia, supranumită și „Insula Apocalipsei”, care se află în topul celor mai bune locuri pentru vacanță în 2025. Puțini români au ajuns aici
Click.ro
Românii, obligați să își recicleze hainele vechi. Ministrul Fechet a explicat ce trebuie să facem cu ele
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Imaginile pe care Roxana Nemeș le-ar vrea uitate! Cum s-a fotografiat pe vremea când se iubea cu Radu Groza, impresarul ei / FOTO
Unica.ro
Cum poți scoate rapid petele de ulei de pe haine. Cele mai ieftine și eficiente soluții
EVZ.ro
DeSanto, prima reacție după conflictul cu Jador: „Iubiți pe cine nu trebuie”. Cum a răspuns când a fost întrebat de banii pe care ar trebui să-i dea manelistului
Spynews
Verdictul care îl distruge pe Călin Georgescu: Hotărârile sunt definitive și general obligatorii. Va fi constatată ca inadmisibilă
Capital.ro
WOW, ce palat! Cum arată vila din Pipera a familiei Borcea. Imagini de Crăciun cu gemenele și frățiorul Milan. Prințesele lui Borcea sunt ca două păpuși
Avantaje
RĂSTURNARE după ANULAREA ALEGERILOR! CĂLIN GEORGESCU are o șansă la CEDO
Mediaflux
Dubaiul e mai mic decât Bucureștiul! Gabi Bădălău, suspicios de aproape de Daria, fosta lui Bodi, cea cu care a înșelat-o pe Bianca! Disperat să îi atragă atenția vedetei?
Spynews.ro
Zodiile care vor avea 5 ani plini de noroc, începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă a lor: succes uriaș, mai ales financiar, călătorii în străinătate
Realitatea.net
Cum a reușit un avion să decoleze în 2025 și să aterizeze în 2024. Cum a fost posibil să se întâmple așa ceva. Care e explicația
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro