O acțiune ce a presupus efectuarea mai multor săpături la marginea cimitirului din Alba Iulia, finanțată de conducerea administrativă a orașului, s-a soldat cu o descoperire extrem de valoroasă. Arheologii au găsit o adevărată comoară în urma demersurilor efectuate. Vestigiile datează din secolul III.
În luna martie 2023, la marginea unui cimitir, un grup de muncitori din Alba Iulia a distrus cu un excavator un sarcofag roman vechi de 1.700 de ani. Chiar după incident, arheologii au preluat controlul asupra zonei amintite, în contextul în care autoritățile locale intenționau să extindă cimitirul.
Poliția Județeană Alba a demarat, la momentul respectiv, o anchetă penală pentru deteriorare şi distrugere care însă nu s-a încheiat până în prezent. În zonă ar fi trebuit demarate doar lucrări arheologice, nu și de altă natură, au susținut specialiștii.
Experții în domeniul arheologiei au fost de părere că este nevoie de efectuarea unor săpături arheologice în prealabil, Alba Iulia fiind unul dintre cele mai importante orașe din regiunea Dacia a Imperiului Roman. La vremea respectivă, municipiul era cunoscut sub denumirea Apulum.
Astfel, arheologii au început să efectueze mai multe săpături în zonă, proiectul fiind derulat pe parcursul a 60 de zile. Demersurile au fost finanțate de conducerea municipiului. La finalul lor, specialiștii au descoperit o adevărată comoară, datând tocmai din secolul al III-lea.
Bijuterii de aur, o casetă pentru farduri și un vas de bronz unicat se numără printre vestigiile descoperite de arheologi în Alba Iulia. Vorbim despre unele dintre cele mai valoroase astfel de comori identificate vreodată pe teritoriul foste provincii Dacia Romană.
Televiziunea Română a transmis că arheologii au descoperit la marginea cimitirului din orașul Alba Iulia opt bijuterii din aur, un vas de bronz neobișnuit, o casetă de farduri, dar și monede, mai multe sute de bucăți de vase ceramice și o casă romană, apreciată ca fiind unică în regiune.
Majoritatea elementelor descoperite de arheologi datează din secolul al III-lea, potrivit sursei citate. Există și unele obiecte care sunt însă mai vechi de atât. Au fost dezvelite peste 50 de spații, dintre care 19 au reprezentat morminte din epoca romană.
Citește și: Un jandarm român a făcut o descoperire neașteptată. Este vechi de peste 3.000 de ani
Mormintele descoperite de arheologi la marginea cimitirului din Alba Iulia au surprins prin bogăția lor, datorită faptului că majoritatea construcțiilor de acest fel au fost deja prădate în trecut. O parte dintre elementele descoperite au fost restaurate și reconstruite, urmând să fie expuse la muzeu.