De multe ori, când deschidem frigiderul pe timp de noapte pentru a bea un pahar de apă rece, suntem bucuroși să găsim o lumină interioară care să ne ajute să găsim rapid ce căutăm. Totuși, în cazul congelatorului, această comoditate lipsește, iar multe persoane se întreabă de ce. De ce frigiderul are lumină, iar congelatorul nu? Răspunsul nu este atât de simplu pe cât pare, iar explicațiile variază.
Una dintre cele mai plauzibile explicații este legată de costuri și de modul în care sunt utilizate cele două aparate. Potrivit unui cunoscut tehnician de frigidere, Ed Dougherty, producătorii se concentrează pe economisirea fiecărui ban, iar adăugarea unui bec într-un congelator ar însemna un cost suplimentar, notează Shtiu.ro. Chiar dacă nu este o sumă mare, economiile se adună în procesul de fabricație al mai multor produse.
De asemenea, frigiderul este deschis mult mai frecvent decât congelatorul, iar utilizatorii tind să deschidă ușa de la congelator doar când știu exact ce vor să ia, în timp ce frigiderul este deschis pentru o gamă mai largă de alimente. În acest context, iluminatul interior al frigiderului devine mult mai necesar pentru a ajuta la identificarea rapidă a produselor.
În plus, atunci când deschidem congelatorul, este posibil să fim deja într-o încăpere luminată, deci nu avem neapărat nevoie de o sursă suplimentară de lumină. De asemenea, în majoritatea cazurilor, congelatorul este deschis pe timpul zilei, când lumina naturală este suficientă pentru a naviga printre produsele înghețate.
Unii experți sugerează că instalarea unui bec într-un congelator ar putea adăuga și mai multă complexitate, întrucât sursele de iluminat pot fi afectate de condensul de apă și de cristalele de gheață care se formează pe acestea atunci când se deschide ușa. Aceste cristale pot obstrucționa eficiența becului și pot conduce la defecțiuni ale acestuia.
Un alt motiv posibil pentru care congelatoarele nu au lumină este eficiența energetică. Majoritatea becurilor folosite în frigidere sunt incandescente, iar acestea generează căldură.
Într-un congelator, orice sursă de căldură suplimentară poate reduce eficiența termică a aparatelor, punând presiune pe sistemul de răcire. Astfel, folosirea unui bec incandescent ar putea duce la o creștere semnificativă a consumului de energie, ceea ce ar afecta performanța congelatorului.
Așadar, deși nu este un lux să ai lumină în congelator, producătorii preferă să economisească pe acest detaliu având în vedere costurile și eficiența energetică. Totodată, frecvența mai scăzută a utilizării congelatorului și suficiența luminii naturale contribuie la această alegere.
Citește și Cum trebuie așezate ouăle în frigider, de fapt. Trucul care le va menține proaspete pentru mai mult timp!