Mii de români ies în stradă pentru a-și exprima nemulțumirea față de ascensiunea lui Călin Georgescu, câștigător-surpriză al primului tur al alegerilor prezidențiale. Manifestațiile organizate în București și alte orașe marchează o mobilizare fără precedent, cu doar câteva zile înainte de turul doi al scrutinului.
Luni seară, peste 600 de protestatari, majoritatea tineri, s-au adunat în Piața Universității din București, scandând mesaje împotriva lui Călin Georgescu.
”Nu votați un dictator, tinerii vă cer în cor” a fost unul dintre sloganurile frecvent auzite.
Organizatorii anonimi au făcut apel la români să se alăture zilnic manifestațiilor, începând de la ora 19:00, până la ziua decisivă a alegerilor, pe 8 decembrie.
Marți seară, protestele s-au extins în alte orașe importante, precum Craiova, Timișoara și Sibiu. La Timișoara, zeci de oameni au ieșit în stradă, iar în Brașov, sute de protestatari au scandat ”Uniți sub tricolor”.
Protestatarii și-au exprimat temerile legate de retorica politică a lui Călin Georgescu, pe care o consideră periculoasă pentru democrația României.
Într-un mesaj distribuit masiv pe rețelele sociale, acesta a fost acuzat că promovează o dictatură legionară și o reorientare a politicii externe spre Rusia, în detrimentul parcursului euroatlantic al țării.
”România este amenințată de o dictatură legionară sub numele lui Călin Georgescu. Alegerea lui ar însemna întoarcerea în trecut, cu o economie centralizată și derapaje democratice grave”, a fost mesajul care a mobilizat luni seară sute de persoane în București.
Călin Georgescu a obținut 22,94% din voturi în primul tur al alegerilor prezidențiale, devansând-o pe candidata USR, Elena Lasconi, care a obținut 19,18%.
Rezultatul a stârnit valuri de indignare, mai ales în rândul electoratului urban și al tinerilor. Marcel Ciolacu (PSD), clasat pe locul al treilea, și Nicolae Ciucă (PNL), aflat pe locul al cincilea, și-au anunțat demisiile din funcțiile de partid, consolidând atmosfera tensionată din politica românească.
Cu doar câteva zile până la al doilea tur, protestele sunt un semnal puternic că o parte importantă a societății refuză direcția reprezentată de Georgescu, mobilizându-se pentru a influența viitorul democratic al țării.