14 nov. 2024 | 20:33

Curtea de Apel Constanța: ÎPS Teodosie va fi judecat în dosarul de cumpărare de influență

News
Curtea de Apel Constanța: ÎPS Teodosie va fi judecat în dosarul de cumpărare de influență
ÎPS Teodosie va fi judecat în dosarul de cumpărare de influență

În dosarul „Mană Cerească,” Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, va fi judecat pentru acuzația de cumpărare de influență, după ce Curtea de Apel Constanța a stabilit, printr-o hotărâre recentă, că există temei legal pentru începerea procesului pe fond. Totuși, decizia luată de instanță poate fi contestată în termen de trei zile de la comunicare, rămânând așadar nedefinitivă. Magistrații au respins cererile avocaților apărării de a invalida probele și actele de urmărire penală, constatând astfel legalitatea tuturor procedurilor desfășurate în dosar.

Instanța respinge contestațiile depuse de avocații lui Teodosie

În ședința de joi, magistrații Curții de Apel Constanța au analizat cererile depuse de avocații lui IPS Teodosie și ale unui alt inculpat, Petre Ilie, solicitări ce vizau constatarea neregularității rechizitoriului și a actelor de urmărire penală. În minuta instanței se arată că toate contestațiile formulate au fost considerate „nefondate”, iar rechizitoriul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Serviciul Teritorial Constanța a fost validat ca fiind întocmit în conformitate cu prevederile legale.

„Curtea de Apel respinge, ca nefondate, cererile privind constatarea neregularităţii actului de sesizare, nelegalitatea actelor de urmărire penală şi neloialitatea administrării probatoriului,” se precizează în hotărârea judecătorilor.

Decizia Curții de Apel Constanța permite astfel deschiderea judecății pe fond în acest dosar complex, care a generat o atenție sporită din partea publicului și a presei.

Acuzații de cumpărare de influență – schema de 800.000 lei

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au declanșat cercetările în cazul arhiepiscopului Teodosie după publicarea unei investigații realizate de jurnaliștii de la Recorder, în toamna anului trecut. Potrivit acuzațiilor, în iulie 2023, IPS Teodosie i-ar fi promis unui om de afaceri o sumă de 160.000 de lei, echivalentul a 20% dintr-o finanțare totală de 800.000 de lei, bani care ar fi fost necesari pentru a sprijini lucrările de construcție sau reabilitare a unor unități de cult aflate sub tutela Arhiepiscopiei Tomisului.

Suma de 800.000 de lei ar fi urmat să fie obținută de către omul de afaceri prin influența sa asupra funcționarilor din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte, care dețin controlul asupra deciziilor de alocare a fondurilor destinate unităților de cult. În schimbul acestui serviciu, IPS Teodosie i-ar fi oferit o cotă de 20%, adică 160.000 lei, promisiune ce a fost considerată de procurori ca fiind o tentativă de cumpărare de influență.

Procurorii au declarat că există probe relevante și înregistrări ce sprijină acuzația de cumpărare de influență formulată împotriva arhiepiscopului, menționând că „suma promisă urma să fie alocată unei persoane influente în vederea obținerii fondurilor necesare unor proiecte religioase.”

Avocații contestă probele – strategia apărării

În fața acestor acuzații, avocații lui IPS Teodosie au lansat o serie de obiecții privind legalitatea probelor și a actelor de urmărire penală, invocând aspecte legate de presupusa neloialitate a administrării probatoriului. Potrivit apărării, modul în care procurorii au colectat și folosit probele ar putea fi văzut ca un abuz procedural, afectând astfel drepturile inculpatului.

Avocații au susținut că probele obținute de DNA ar fi trebuit excluse pe motiv de neregularitate procedurală, iar actele de urmărire penală ar fi fost, în opinia lor, executate cu neloialitate. Totuși, instanța a considerat că cererile de anulare a probelor și contestațiile formulate de avocați nu sunt întemeiate și că procesul poate continua conform rechizitoriului emis.

„În baza art. 345 alin.1 Cod procedură penală, respinge, ca nefondate, cererile privind constatarea neregularităţii actului de sesizare, nelegalitatea actelor de urmărire penală şi neloialitatea administrării probatoriului,” a decis Curtea de Apel Constanța, potrivit minutei hotărârii.

Decizia nu este definitivă – urmează noi posibile contestații

Hotărârea luată de Curtea de Apel nu este una definitivă și poate fi atacată în termen de trei zile. În cazul în care avocații inculpaților vor decide să conteste această decizie, judecătorii vor trebui să analizeze din nou aspectele procedurale invocate. Dacă apelul va fi respins, procesul va putea începe în faza de fond, urmând ca instanța să analizeze toate probele și mărturiile depuse.

Dosarul „Mană Cerească” reprezintă unul dintre cele mai mediatizate cazuri de corupție ce implică o figură religioasă în România. Reacțiile publicului și ale reprezentanților Bisericii sunt atent urmărite, dat fiind că acuzațiile implică nu doar aspecte financiare, ci și încrederea publică în instituțiile religioase.

Astfel, pentru IPS Teodosie, procesul va fi unul complex, atât din punct de vedere juridic, cât și din punct de vedere al impactului asupra imaginii sale publice și asupra încrederii de care se bucură în rândul enoriașilor.

Parteneri
Silviu Prigoană, ultimele dorințe înainte de a muri. Ce a putut să spună cu doar puțin timp înainte să treacă în neființă
Redactia.ro
Ce puneau străbunii în piure, ca să iasă alb, pufos și savuros. Rețeta clasică din anul 1966
Click.ro
Mesaj dur din partea unui general ucrainean pentru Donald Trump: Poporul nu vrea negocieri cu Rusia
Digi24
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Băieții cei mari au făcut 'fortăreață' în jurul tatălui lor. Cum l-au onorat pe Silviu Prigoană în ultimul lui drum spre casă
Unica.ro
Preț uluitor la cartofii prăjiți. Cât costă la restaurant
EVZ.ro
Fiica lui Ioan Crișan, acuzată că ar fi plănuit asasinarea tatălui ei, și cei doi complici au fost arestați preventiv. Cum a motivat instanța decizia, după ce în octombrie toți trei au fost eliberați
Spynews
Se modifică buletinele. Cărți de identitate noi pentru toți românii peste 14 ani
Capital.ro
Silviu Prigoană, 8 căsnicii, 4 soții, 6 divorțuri. Prima soție l-a lăsat văduv, iar ultima i-a adus liniștea, până când moartea i-a despărțit. Cine sunt femeile care i-au marcat viața
Avantaje
Pensiile vor fi ÎNGHEȚATE în 2025! S-a aflat ADEVĂRUL!
Mediaflux
Adriana Bahmuțeanu, prima reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat pe ascuns: „Cum să duci doi copii, noaptea, într-un cimitir?”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Copiii lui Silviu Prigoană anunță că regretatul afacerist a fost deja înmormântat. Mesajul lui Honorius și al lui Silvius
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro