14 oct. 2024 | 08:11

Cât de bogată a fost Sfânta Cuvioasă Parascheva. S-a născut undeva lângă Istanbulul de astăzi și a vegheat toată viața la nevoințele săracilor

Știri generale
Cât de bogată a fost Sfânta Cuvioasă Parascheva. S-a născut undeva lângă Istanbulul de astăzi și a vegheat toată viața la nevoințele săracilor
Cât de bogată a fost Sfânta Cuvioasă Parascheva

Anual, pe 14 octombrie, Biserica Ortodoxă din întreaga lume o sărbătorește pe Sfânta Cuvioasă Parascheva. Ea este cinstită în mod special în Moldova, deoarece de peste 350 de ani moaștele sale se află la Iași, oferind binecuvântare și vindecare atât trupească, cât și sufletească tuturor celor care o cheamă în rugăciuni ca mijlocitoare către Dumnezeu cel Milostiv. Cât de bogată a fost Sfânta Cuvioasă Parascheva.

Ce avere a moștenit Sfânta Cuvioasă Parascheva

Dacă Sfânta Muceniță Parascheva, sărbătorită pe 26 iulie în calendarul ortodox, este cunoscută popular sub numele de „Sfânta Vineri”, Cuvioasa Maică Parascheva a fost denumită, mai ales în Moldova, „Vinerea Mare”.

Ca un simbol al unității Ortodoxiei din întreaga lume, viața de după moarte a Sfintei Parascheva demonstrează că sfințenia înalță pe cel care s-a apropiat de Dumnezeu, transformându-l într-o lumină a iubirii și a comuniunii pentru toți cei ce împărtășesc aceeași credință.

Dovadă a cinstirii pe care strămoșii noștri i-au adus-o Sfintei Parascheva sunt numeroasele biserici cu hramul „Cuvioasa Parascheva”, ridicate nu doar în Moldova, ci și în Transilvania și Țara Românească.

Sfânta Cuvioasă Parascheva a trăit în prima parte a secolului al XI-lea. Prima relatare în limba română despre viața sa apare în lucrarea „Cartea românească de învățătură”, scrisă de Mitropolitul Varlaam al Moldovei și publicată la Iași în 1643.

Sfânta Parascheva și-a petrecut copilăria sub protecția părinților. La vârsta de zece ani, aflându-se într-o biserică, a auzit citindu-se din Evanghelie îndemnul lui Iisus: „Cine vrea să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-Mi urmeze” (Marcu 8, 34). Acest mesaj i-a trezit dorința de a atinge desăvârșirea, astfel încât și-a dăruit hainele săracilor, acționând la fel și în alte ocazii, în ciuda mustrărilor părinților.

Cât de bogată a fost Sfânta Cuvioasă Parascheva

Cât de bogată a fost Sfânta Cuvioasă Parascheva

Ce a făcut Sfânta Cuvioasă Parascheva, după ce a moștenit averea

După ce a moștenit o mare avere împreună cu fratele său, Sfânta Parascheva și-a dăruit partea săracilor și a renunțat la viața lumească, retrăgându-se în pustietate. S-a stabilit inițial la Constantinopol, unde a primit îndrumare spirituală de la călugări și călugărițe evlavioase.

Ascultând sfaturile lor, a părăsit orașul și a plecat spre Ținutul Pontului, unde a petrecut cinci ani la Mănăstirea Maicii Domnului din Heracleea.

Sfânta Parascheva a plecat spre Țara Sfântă, dorind să își trăiască restul vieții în locurile sfințite de prezența lui Iisus Hristos și a Apostolilor.

După ce a vizitat Ierusalimul, s-a stabilit într-o mănăstire din pustiul Iordanului, unde s-a dedicat postului și rugăciunii, asemenea Sfântului Ioan Botezătorul și Sfintei Maria Egipteanca.

Mitropolitul Varlaam descrie în „Cazania” sa cum, în acest stadiu, Sfânta nu se mai preocupa de lucruri materiale, ci doar de curățenia sufletului și pregătirea pentru judecata de apoi.

Viața Sfântei Parascheva, definită de puritate sufletească, rugăciune neîncetată și fapte bune, ne oferă un exemplu luminos de credință. Tinerețea ei, plină de har și virtuți, rămâne peste veacuri la fel de strălucitoare precum candelele fecioarelor înțelepte din Evanghelie.

Aceasta ne îndeamnă să intensificăm rugăciunea, să priveghem mai atent și să căutăm bucuria autentică adusă în suflete de prezența Duhului Sfânt. Simbol al unității ortodoxe, Sfânta Parascheva, lumina călăuzitoare a Moldovei, ne transmite din prima jumătate a secolului al XI-lea, perioada în care a trăit pe pământ, nădejdea biruinței asupra patimilor, dezbinărilor și necazurilor lumii.

Parteneri
Ce putere are Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva. Poveștile oamenilor cărora li s-a schimbat viața după ce au fost în pelerinaj la Iași
Redactia.ro
O femeie și-a găsit fiica la 44 de ani după ce a fost răpită din fața casei. Ce se întâmplase de fapt cu ea: „Am trăit o viață falsă”
Click.ro
Povestea unei românce condamnată la moarte de medicii din Bacău și salvată în Turcia. „Acolo nu s-a rostit cuvântul «moarte»”
Digi24
Propunerea INDECENTĂ primită de Prințesa Diana de la un celebru miliardar. E INCREDIBIL ce a putut să-i spună!
Vocea.biz
Wow, ce rochie! Românca Romina Gingașu, soția miliardarului Piero Ferrari, apariție de senzație într-o ținută Dolce & Gabbana / FOTO
Unica.ro
O nouă minivacanță pentru români. Mai multe zile libere în 2025
EVZ.ro
Simona de la Insula Iubriii, mesaj tranșant pentru ispita Anamaria. Consideră ca ar fi fost interesată de Claudiu și după terminarea competiției: “Nu sunt pansamentul nimănui”
Spynews
Viktor Orban, asasinat?! Alertă maximă în Ungaria: E departe de a fi un accident
Capital.ro
Imagini fabuloase din casa Andreei Raicu! Vedeta locuiește doar cu Honey și a investit o avere în vila de lux. Terasa, mare cât un teren de baschet, e amenajată ca în Bali
Avantaje
ESTE VESTEA ZILEI! Românii primesc pensie ȘI MAI MARE
Mediaflux
Simona de la Insula Iubriii, mesaj tranșant pentru ispita Anamaria. Consideră ca ar fi fost interesată de Claudiu și după terminarea competiției: “Nu sunt pansamentul nimănui”
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Sfânta Parascheva 2024: tradiții și obiceiuri pe 14 octombrie. Ce să faci și de ce sunt importante visele din noaptea de dinainte
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro